Ristafallet - Åre

Vandra i Jämtland

Mitt besök vid Ristafallet

Jag, Fredrik och hundarna besökte Ristafallet i aug 2020.

Fredrik och jag följde St Olavsleden / Mitt Nordenleden nedströms på vandringsleden som följer norra älvstranden. Vi vandra fram till Olavs källa, som antas ha släckt medeltida pilgrimers törst på deras färd till Olav den heliges grav i Nidaros (Trondheim).

Ristafallet och naturen i anslutning till fallet betraktas som skyddat naturområde, fridlyst enligt svensk lag.

En fridlyst, skogbevuxen ö delar av fallet i två delar, den norra och den södra delen. Ön skärmar av fallets halvor, så att den norra halvan inte går att se från den södra stranden och vice versa. Hela området har formen av en jättelik amfiteater. Fallet är totalt ungefär 50 m brett, 14 m högt och flödet är mellan 100 och 400 m³/s, beroende på årstid. Både uppströms och nedströms fallet finns sportfiske efter framförallt öring, och nedströms även harr.

Ronja Rövardotter

När Tage Danielsson letade efter miljöer till inspelningen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter valde han Ristafallet att gestalta Glupafallet. Även sekvenserna där Ronja och Birk flyter nedströms hållande i en björk är filmade vid Ristafallet, nedströms i älven.

Hitta hit

Ristafallet är ett vattenfall i Undersåkers (Hålland)  i Jämtland och är ett av Sveriges största fall. Fallet ligger längs Indalsälven, 17 kilometer öster om Åre, en knapp kilometer från E14 och en campingplats ligger i omedelbar anslutning till fallet. Den ligger 355 meter över havet.

Ristafallet ligger precis vid Ristafallets camping och man måste erlägga parkeringsavgift om man inte bor på campingen. Ristafallets camping har 30 platser totalt och 8 stugor. Majoriteten av dem har elanslutning med trådlös internetuppkoppling. Dusch och varmvatten ingår i priset för två vuxna och max 4 barn.

På kvällen sov vi längre söder ut strax innan Järvsö och Ljusdal