(10) Gåsvik till Sandviken, 9 km

Vandra Roslagsleden

(9) Gåsvik - Sandviken, 9km

  • Betyg 4
  • Längd: 9 km
  • Etappstart: Bagghusbron vid kanalen. Här finns parkering och sommartid även dass och soptunnor. 
  • Etappslut: Sandviken bad/camping. Även här finns parkering vid etappmålet.
  • Svårighetsgrad: Lättvandring, breda stigar och grusvägar.
  • Tillgänglighetsanpassad: Om man skippar naturreservatet Strax efter Älmsta och istället rullar/vandrar hela grusvägen så går det väldigt bra att ta sig fram med hjälp av rullstol
  • Skärmskydd: Nej

Resa hit: Buss 676 från Stockholm mot Norrtälje och sedan vidare mot Gåsvik med buss 645. Stig av vid Gåsviks handel och gå 100 meter till kanalen. 

Resa hem: Ingen buss från Sandviken utan man får gå tillbaka till Älmsta och ta buss 637 mot Norrtälje och sedan vidare med buss 676 mot Stockholm.

Detta är Roslagsledens absolut kortaste och mest lättvandrade etapp

Denna etapp följer till sin början Väddo Kanal vilket gör den till en lättvandrad etapp. Det är fantastiskt vackert att vandra längs med kanalen. Det märks att det är en populär sträcka att vandra och under min vandring stöter jag på många männsikor. Jag möter även många som fiskar och vad jag förstår så kan man fånga stora gäddor, gös och aborrar i kanalen. 

Där storfjärden smalnar av och åter blir kanal ligger Roslagens sjöfartsmuseum som har öppet juni till augusti. 

I Älmsta  finns livsmedelsbutik, apotek och och systembolagsombud, andra butiker och flera restauranger. Boende finns på sommaröppna vandrarhemmet STF Turistgården Haga eller i stugor/Bed & breakfast på Väddö folkhögskola.

Efter Storängens naturreservat följer Roslagsleden den gamla Sandviksvägen österut till Sandvikens camping vid Väddös östkust. Här finns stugor att hyra, tält- och husvagnsplatser, barnvänlig sandstrand, lekplats, servering, bastu, omklädningshytter och TC. 

Här i Sandviken finns också en fantastiskt vit sandstrand med milsvid utsikt ut över Ålands hav.  

Jag fortsatte min vandring ända fram till Gamla Grisslehamn, en bit av sista etappen, för att på så sätt minska längden på den sista etappen. 

Här är bilder från min vandring 2023

Här nere ser ni min vandring 2009