Idre - Nipfjället runt 17 km

Turskidor i Sverige - Idre - Dalarna

Nipfjället runt

Nipfjället runt 17 km - Betyg 4

Start/Mål: Vinterparkeringen vid Nipstugan, Idre Fjäll, Dalarna

Längd: 17 km

Städjan-Nipfjället

Städjan och Nipfjället är två välkända fjäll i Dalarna. De ligger i ett av Gränslandets mest lättillgängliga naturreservat där du även kan uppleva gammelskog, glittrande sjöar, myrar och gamla fäbodar. Otaliga vägar, leder och stigar gör Städjan-Nipfjället till ett lättillgängligt och välbesökt naturreservat. Parkeringarna uppe på fjällheden söder om Nipfjället är bra utgångspunkter för sommarens eller vinterns turer.

Min tur på skidor runt Nipfjället

Påskdagen för några år sedan åkte jag en tur runt Nipfjället.

Jag startade min tur på turskidor på Vinterparkeringen vid Nipstugan och tog mig därifrån upp på kalfjället. Jag skidade förbi en renhjord och började åka nedför Ulandsstugan. Vid Ulandsstugan intog jag min lunch och forsatte sedan uppför på andra sidan molnet. När jag passerat Slagbäckskojan går det nerför i skogen och man befinner sig fortfarande på andra sidan Nipfjället.

Om man har 2 bilar (eller kan bli hämtad) rekommenderar jag att man ställer en bil vid Nipstugan och en vid Burusjön. När man har åkt 2 km står det en skylt mot Burusjön 2 km nedför. Ta den vägen så sipper ni vårt sista helvete som bara går rakt uppför. Stupar brant uppför de sista 2 km fram till Nipstugan och vinterparkeringen vilket inte är så skönt om man tidigare åkt 15 km i kuperad samt ospårad terräng.

Om man tar turen ner mot Burusjön är det en 5:a i betyg eftersom det var helt underbart fram dit. Ladda ner en karta när nere

Här nere är fler bilder från en annan tur jag gjort på Nipfjället.

Den gången var det bara en soltur med gofika. Ingen lång sträcka alls utan bara en "ut i naturen njutar dag". Under 16 år hade jag och mitt ex en egen stuga i Idre. Stugan avvecklades vintern 2015/2016.