Pilgrimsleden i Dalsland

Vandra i Sverige

Pilgrimsleden i Dalsland

31000 besökare varje månad helt gratis! - stötta vandringstjejen.se - swisha bidrag 0709197185


Längd: 56 km
Start: Holms kyrka i Mellerud
Mål: Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun
Svårighet: medelsvår
Markering: orangea markeringar och skyltar


En vacker led som börjar vid Holms kyrka i Mellerud och som sträcker sig till Edsleskogs kyrka i Åmåls kommun. Den är en vandring på 56 km och klassas som medelsvår

 Pilgrimsleden i Dalsland är en varierad och naturskön vandringsled. Leden är 56 km lång och tar dig mellan Holms kyrka utanför Mellerud och Edsleskog. Du tar dig genom tre kommuner i din egen takt. Längs med vandringsleden finns fräscha lägerplatser med vindskydd och eldstäder. Men du kan också välja att bo på ett hotell eller vandrarhem med någon som kör dig mellan etapperna. Pilgrimsleden klassas som medelsvår. Leden har en del svårare passager med kuperad terräng och långa uppförslut, men som i sin tur belönar vandraren med en otrolig utsikt.
Pilgrimsvandringarna i Sverige pågick under ca 500 år, från år 1050 till år 1550. De förbjöds av Gustav Vasa år 1527, men pågick dock ännu några årtionden. Pilgrimerna kom båtledes från Västergötland till Sunnanå, varifrån de fortsatte norrut mot slutmålet Nidaros via Edsleskog.
Vi startade och slutade vår vandring på pilgrimsleden i kyrkbyn Edelskog. Tack vare en fin vandringskarta (går att laddas ner på vår hemsida) var det lätt att hitta en rundslinga tillbaka via en skogsväg.
Pilgrimsleden går genom Mellerud, Bengtsfors och Åmåls kommun mot Edelskog.

I Melleruds kommun
På vandringens första del passerar du Linderuds gård och Svankila naturreservat. Du går också förbi Dalslands kanal vid Upperuds sluss och därifrån går leden rakt norrut i skogsmark. Vandraren får här kämpa på i uppförslut ett ganska långt stycke för att sedan få sin belöning när hon står på Skalåsknatten och ser ut över sjöar och blånande skogar. Sedan går det nedför och man passerar Livarebosjöarna som glittrar hemligt mellan tallarna. Då är du snart framme i Bengtsfors kommun.

I Bengtsfors kommun
Vandringen fortsätter mellan stora vatten med namn som tagna direkt ur sagan - Flat och Djup. Så småningom når man den lilla byn Högelund som ligger ensligt. Missa inte utsiktstornet med milsvid utsikt. Här finns också vatten för den törstige. Snart passerar du ännu en högt belägen by - Värnebo. Nu har cirka 3 mil avverkats.

I Åmåls kommun mot Edsleskog
Från Värnebo fortsätter leden i ett vilt och kuperat landskap, med möda tar man sig ner i Ulvahålet och upp igen på andra sidan. Skogsjöar och långa åsar präglar landskapet. Gamla torpruiner finns det gott om i skogarna, leden passerar flera. Målet för vår vandring är Edsleskog. Vilken fröjd när vi når Högheden och blickar ut över nejden och Edslans blå spegel långt därnere. Leden tar oss ner till bygden och sjön, vi fortsätter en bit österut och når målet - här låg en gång Dalslands katedral, nu en ruin men mäktig fortfarande - i kyrkbyn Edsleskog.

För att komma tillbaka till Mellerud efter vandringen:
I Edsleskog ansluter Pilgrimsleden med en annan led, Storspåret, som går mellan Edsleskog och Åmål. Den är ca 20 km. Från Åmål går bussar och tåg till Mellerud. Från Edsleskog finns det även bussar som går till Bengtsfors/Ed och Åmål