Härjedalens Tak - Helags

25 toppar i Sverige - Sveriges Tak

Härjedalens Tak 

Helagsfjället 1797 möh

Namn: Helagsfjället

Höjd över havet: 1797 möh
Plats: Nordväst om Kläppen, Lungdalens by
Position:
Klassificering: Fjällterräng. För att vara en stortopp är Helagsstöten relativt lätt att bestiga.
Avstånd: 24 km T/R fjällstationen samt 12 km toppbestigning.
GPS-koordinater till Helags Fjällstation: N62.917382°, E12.50596°

Vandring till Helags Fjällstation från Kläppen

En topptur upp på Helagsfjället bjuder på storslagen utsikt över bland annat pampiga Prediktstolen och Sylarna. Med sina 1797 meter över havet reser sig fjället markant över resten av topografin. Blickar du ner ser du Helags glaciär som är landets sydligaste.

Vi startade vår vandring från parkeringen vid Kläppen, strax nordväst Ljungdalens by. Eftersom vi kom fram till parkeringen precis lagom till lunch hade de flesta vandrare hunnit iväg för dagen. I lugn och ro åt vi lunch inne i vår camper innan vi gav oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation.

På vägen mot Kläppen hade vi ringt fjällstationen för att boka sovplats för kvällen. Det var dags att prova på att sova vid en fällstation, något vi aldrig gjort förut eftersom vi alltid brukar bära med oss eget tält. Vi bokade även in oss på middag för kvällen. Med andra ord en riktig lyxvandring.

Med lätt packning gav vi oss av på den 12 km långa vandringen mot Helags Fjällstation. Innan man kommer upp på kalfjället passerar man Kesubon där vi stannade och köpte glass. Vilken lyx. Glass på vägen längs med en vandringsled.

Vandringen går sedan först brant uppför för att sedan plana ut lite mer. Dock är det 12 km vandring i uppförsbacke hela vägen från parkeringen till fjällstationen.

När man väl kommit förbi den första tunga branten har man har man Helagsfjället rakt framför sig under hela vandringen.

Den 12 km långa vandring var rätt okomplicerade och vi kom fram till fjällstationen lagom till kvällsmaten. Tyvärr hann vi inte dusch och basta innan maten eftersom man måste passa mattiden (v i var ändå lite försenade när vi kom).

Efter maten badade vi bastu och duschade. Det var gemensam bastu för damer och herrar så det var handduk om kroppen som gällde för alla.

Toppbestigning av Helagsfjället

Från Helags fjällstation går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med dess blockrika terräng ovanför glaciären. På drygt 1600 meter passeras ett renstängsel, varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände. Från toppen ser man Predikstolen 2,5 kilometer i nordost. Längs nischkanten norr om glaciären kan man ta sig tillbaka till stugorna.

Massivets näst högst topp, Norra Helagsstöten med 1704 meter över havet, bestiger man lämpligen på samma tur. På nedfärden norr om glaciären viker man av mot nordväst och följer kammen till högsta punkten. Man kan sedan fortsätta nedåt längs kammen och gå i nordostlig riktning till leden, varifrån ca 3 kilometer återstår till Helags fjällstation. Totalt är denna intressanta tur 15 kilometer.

Vandring tillbaka till parkeringen

Vi gjorde toppbestigningen samma dag som vi vandrade tillbaka till bilen. Det innebar att det bara blev en natt vid fjällstationen. Vägen tillbaka till parkeringen följer samma led vi vandrade till fjällstationen.

Information

Aktuell karta för området: Fjällkartan Z6 Storlien-Ljungdalen

Boende

Fjällstationen i Helags har boende och en servicebyggnad med dusch, bastu, servering och butik. Den är öppen med stugvärd 23 feb - 1 maj, 21 juni - 23 september 2008. Tel: 0687-201 50

Hitta till Helags Fjällstation

Tåg tar dig till Östersund, buss vidare till Ljungdalen. Andra färdsätt att kollektivt ta sig till Ljungdalen finns på Ljungdalens turistinformations hemsida, se gärna www.ljungdalen.com.

Taxi Ljungdalsfjällen kör mellan Ljungdalen och Kläppen, där markerad led till Helags Fjällstation börjar, kostnad 150:- för 1-4 personer. För information och beställning ring 0687-203 02.

Kommer du med bil finns det parkering vid Kläppen, ca 6 km från Ljungdalens by. Vandring ca 12 km markerad led vidare till Helags Fjällstation.

Vintertid finns det beställningstrafik mellan Kläppen och Helags med vessla eller skoter. För information och bokning ring Åke Bendiksen 070-2564863.

GPS-koordinater: N62.917382°, E12.50596°

Nedan kan du ladda ner en karta för utskrift- Vandringsled, avstånd osv.