Brakkåfallet, Gäddede, Jämtland

Vandra i Sverige

Brakkåfallet vid Gäddede

En tydlig skylt vid vägen markerar vart stigen börjar mot vattenfallet. 
Även en tydlig skylt längs med vägen gör att man inte kan missa fallet när man kör längs med Vildmarksvägen. 

Från vägen leder en smal stig på några hundra meter till det vackra vattenfallet. Det finns ett nedre fall och ett övre fall. Vi valde att gå ända upp till det övre fallet med hundarna. Stigen var väl upptrampad och ibland lite för väl upptrampad och nära stupet ner i ravinen. 

Vi blev faktiskt lite besvikna när vi kom upp till översta fallet. Så här i augusti är det inte något jätte fall där uppe. Däremot var det nedre fallet mer imponerande. Tyvärr glömde jag att ta bilder på det när vi kikade in över kanten. Det var lite trix att hålla reda på hundarna, balanser och ta foto samtidigt. 

 För den som är lite mer äventyrlig kan man ta av sig barfota och vandra genom bäcken upp till vattenfallet. Vi badade inte när vi besökte Brakkåfallet. Det var kallt för att vara i början av augusti. På natten hade haft 8 grader och nu blåste det och var 13 grader varmt. Ingen av oss var sugna på att bada. Jag kan väl så här i efterhand känna mig lite besviken att jag inte gick ner till det nedre fallet och vadade där nere men vädret och hundarna bestämde....

Brakkåfallet passar i alla fall utmärkt att bada i och det kristallklara vattnet svalkar säker helt fantastiskt en varm sommardag. Stenarna är dessutom platta och vilket gör det lätta att ta sig i och ur vattnet. Brakkåfallet är även känt från Beppe Wolgers Dunderklumpen och finns med i flera av äventyren och historierna.