13. Risön–Lövstabruk 16,5 km

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Etapp 13

Risön-Lövstabruk 16,5 km

Det här är en lättgången etapp som går en del längs grusväg. Men mellan vägsträckorna får du flera kilometers vandring längs Finnsjöns strand och jämn fin stig längs en gammal banvall.

Etappen startar vid Risön i norra delen av Florarnas naturreservat. Florarna är Upplands största opåverkade myrområden, en riktig vildmark. Vid Risön finns parkering och här går att övernatta i en öppen raststuga, eller i tält. Bilder nedan ser du på stuga nr 3 som är den som står öppen för vandrare.

Leden går längs grusvägen i 1,5 km innan den svänger in på en skogsstig som tar dig fram till Finnsjön. Längs Finnsjöns strand hittar du flera platser där det går fint att ta ett dopp. Passa på att vila en stund vid rastplatsen i norra delen där leden viker av från sjön.

Du lämnar stigen och följer grusvägen igen i 3 km. Vägen kantas av skog och några enstaka hus och gårdar. Vid Nybron svänger leden upp på en gammal banvall som sträcker sig genom skogen upp mot Lövstabruk. Järnvägen blev klar på 1920-talet, men tyvärr han bruket lägga ner innan järnvägen nådde ända fram. Den sista kilometern blev aldrig byggd.

Efter 2,5 km kommer du åter ut på vägen. Nu har du bara ett par kilometer kvar fram till etappmålet. På andra sidan väg 76 ligger en parkering och badplats. Lite längre fram stiger du in genom portalen till det lilla brukssamhället Lövstabruk. På vänster sida kantas vägen av bruksarbetarbostäder. På höger sida ligger sjön och längre fram herrgården.

Etappen slutar mitt i samhället. Här finns parkering vid Barnens bruk, och busshållplats, Lövstabruk herrgården.