Åsnens Nationalpark

Sveriges Nationalparker

Åsnens nationalpark är Sveriges nyaste nationalpark grundad 2018

Jag besökte nationalparken i juli 2020

Vid besöket var även min dotter Amanda och hennes kille Micke samt mina bonusbarn Ida och Sixten. Detta är min sista nationalpark att besöka. Jag har nu besökt alla Sveriges 30 nationalparker.

Vårt besök

Till stor del består parken av sjön Åsnen med sin unika insjöskärgård. Öarna är urskogslika och orörda och längs fastlandet finns skimrande bokskogar, dunkla barrskogar och trolska myrmarker. Det som gör Åsnenområdet så speciellt är vildmarkskänslan och mångfalden av miljöer.

Vi parkerade och vandrade från huvudentré Sunnabron. Vid parkeringen finns torrtoa men inget vatten. Man får inte parkera med bil, husbil eller husvagn på parkeringen mellan 00:00 och 05:00 så jag vet inte riktigt hur de tänkt att man ska parkera om man tänker övernatta vid den enda lägerplats som finns vid Utsikten som egentligen tillhör banvallsleden.

Vi vandrade från Sunnabron fram till rastplatsen vid Bjurkärr. Även vid Bjurkärr finns en parkering. Vandringen görs T/R på samma stig som enkel väg är 900 meter. Det finns fina grillplatser vid de olika entréerna.

Jag upplevde inte att detta var en av de finare nationalparkerna. Rätt alldaglig för att vara exakt. Kanske att nationalparken upplevs som finare om man besöker den med hjälp av kanot. Det är ju själva vattenriket som är nationalparken och 75% av nationalparken består av vatten.

Övernatta i nationalparken

Inom nationalparksområdet finns det ett ställe där det är tillåtet att övernatta. Det är Utsiktens övernattningsplats där det finns ett vindskydd med god tillgänglighet och en mindre plats för tält (ca tre - fyra tält). Du hittar den genom att följa banvallsleden norrut från Entré Trollberget mot Huleviks samhälle. Detta är en av flera övernattningsplatser på kanotleden Värendsleden där man betalar 40 kr/person och natt för den service som finns. Det går inte att boka plats i förväg och du får räkna med att samsas med andra som övernattar.

Hitta hit

Åsnens nationalpark ligger i Alvesta och Tingsryds kommun och på gränsen till Växjö kommun. Det finns en huvudentré i Sunnabron och en entré i Trollberget på den västra sidan av sjön.

Vid huvudentrén i Sunnabron finns parkering, väderbyggnader, toaletter, eldplatser och en utställning. Härifrån utgår fyra av nationalparkens vandringsleder.

Vid entrén i Trollberget finns även där parkering, väderbyggnad, toaletter, eldplatser och utställning. Härifrån utgår två strövstigar.

Historik

Den 25 maj 2018 invigdes Åsnens nationalpark som Sveriges 30:e nationalpark.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Kronobergs län startade 2011 med projektet som kom att bilda Sveriges trettionde nationalpark.

Åsnens nationalpark omfattar mycket vatten, en fantastisk övärld, fina bokskogar och våtmarker. Området representerar det unika sydsvenska slättlandskapet, med ett orört och vildmarksliknande skogs- och sjölandskap med ett rikt växt- och djurliv.