Rönnsjön Norge

Start i Grövelsjön, Dalarna

Grövelsjön-Sylen-Rönnsjön

Start/Mål: Grövelsjöns Fjällstation i Dalarna

Längd: 

  • Grövelsjön - Sylen 9 km (krävande) - alternativt båt över sjön från sjöstugan till syeln.
  • Sylen - Rönnsjön  6 km

Första gången jag vandrade med småbarn var med mitt ex och året var 2002


Denna vandring går att göra på två olika sätt, antingen helt till fots eller en bit med båt. 

Då går vandringen lätt att anpassa för barn eller om man helt enkelt inte orkar gå så långt själv.

Ta båten över Grövelsjön med små barn

Om man har små barn tar man båten från Grövelsjön till Sylen och det var vad jag och Amanda 6 år gjorde. M/S Sylöra går från Grövelsjöns södra strand och båtbrygga till Sylen i Grövelsjöns norra ände i Norge. Båten måste bokas i förväg. Länk längre ner. 

Dag 1

1.a dagen vandrade mitt ex med våra tre pojkar ca. 9 km från Grövelsjön till Sylen. Den dagen tog Amanda (6 år) och Helena båten över sjön för att bespara Amanda från en vandringsdag. Helena och Amanda hade med sig tälten och maten på båten över sjön och Thomas och pojkarna hade endast med sig dagspackning. Amanda och Helena hjälptes åt att resa de två tälten och fixa med sovsäckar tills de andra var framme vid Sylen. Det var ett precis lagom stort första dags äventyr för Amanda. 

Dag 2  

2:ra dagen vandrade vi alla 6 från Sylen till Rönnsjön som ligger i Norge, en sträcka på ca. 5,5 km. Vi tog god tid på oss och tittade på renarna som vi mötte under vandringen. Vi åt lång lunch och det var på denna vandring våra killar började med sina toppbestigningar. Under lunchen sprang våra två äldsta och Thomas upp på toppen Sylvola 1040 m.ö.h. Killar i denna ålder (11 och 10 år gamla) har så mycket extra spring i benen.

Tyvärr har jag ingen toppbild från den toppen men sedan den gången har våra barn sprungit upp på ett antal toppar över 1000 meter. Alla toppar har bestigits självmant och ofta på egna initiativ under tiden en lunch eller middag har lagats.

Vi tältade på södra sidan av Rönnsjön, precis där de små stugorna ligger.

Dag 3

3:e dagen vandrade alla 6 tillbaka till Sylen och tog gemensamt båten tillbaka till Grövelsjön.


Länk till båten över sjön: https://www.grovelsjon.com/Batturer.htm

Här nedan kan du ladda ner en karta över vandringen: