Chamonix, Lac Blanc

Vandra i Frankrike, Chamonix

Chamonix Lac Blanc - 9 km

 9 Juli 2012

Start: Kabinbanan i Le Lavancher, Flegere vidare uppåt med liften Index.
Mål: Col des Montets, 1461 möh Mètres, Vallorcine (norr om Argentiere).
Svårighet = Medelsvår vandring 9 km

Idag gav vi oss iväg tidigt eftersom dagens vandring skulle bli ungefär 1 mil lång i kuperad terräng. Svårighetsgraden för vandringen var medlesvår och började med en färd upp för kabinbanan i Le Lavancher (Flegere). Väl uppe vid mellanstationen tog vi på oss värmande tröjor för att kunna fortsätta färden upp med stolliften (Index) med slut station på 2396 meter över havet. Här uppe vid toppstationen låg det fortfarande gott om snö. Idag kände vi av höjdskillnaden i luften. Man blir lite yr och känner att man andas lite häftigare och ändå befann vi oss inte på jätte hög höjd. Det känns att åka 1500 meter rakt upp för berget på väldigt kort tid. Höghöjdskänslan försvann rätt fort och vi kunde påbörja vår vandring som ända fram till Lac Bland håller oss på ungefär 2400 meters höjd. Vandringen från toppstationen av Index fram till Lac Blanc följer smala stigar där man ibland måste ta hjälp av fasta stegjärn eller vajrar för att hålla balansen och vandra vidare. Det lutar brant ner mot dalen men utsikten är magnifik.

Lac Blanc tillhör turistfällorna på hög höjd här i Chamonix.

Folk verkligen vallfärdar hit, dock inte den väg vi valde att vandra fram till sjön och Refuge du Lac Blanc.
Den väg som tursistinformationen rekommenderar de flesta besökare är att vandra upp och ner till/från mittstationen. På så sätt slipper oerfarna vandrare rätt många smala och branta partier. De här "turiststråken" är inget för oss. Att gå på led och trängas med andra är inget vi uppskattar!Väl framme vid Refuge du Lac Blanc lyckades vi hitta en avskild platå där vi kunde äta vår lunch. Många tittade storögt och längtansfullt när vi packade upp stormköket och värmde pasta med god sås som tillbehör.
Efter lunch var det dags att vandra vidare mot Col des Montets som var dagens slutmål. Denna bit av vandringen är mycket kuperad och det finns ett antal punkter man måste passera där man använder sig av fasta stegar och vajrar.
Vi tog kaffepaus vid två mindre sjöar. Denna biten av vandringen är inte alls lika populär som turen till Lac Blanc eftersom stigen bitvis är väldigt smal och den som vandrar här inte får lida av för mycket höjdrädsla.

Sista biten ner mot Col des Montets är väldigt brant.

Väl framme i Col des Montets tog vi bussen tillbaka till Le Lavancher där vår bil stod parkerad. Pendlarbussen för vandrare är gratis och går ungefär en gång i halvtimmen.
Dagens övernattning blev ännu en gång i Argentiere. Parkeringen här är verkligen bra. Här finns toa och det är fullt tillåtet att stå gratis med bil eller husbil.
Idag tog vi den obligatoriska ölen vid puben i Argentiere. Skål!

Användbar information:

  • Start: Kabinbanan i Le Lavancher, Flegere vidare uppåt med liften Index.
  • Mål: Col des Montets, 1461 möh Mètres, Vallorcine (norr om Argentiere).
  • Pendlarbussen: Tar vandrare tillbaka till Le Lavancher efter avslutad vandring (gratis och går en gång i timmen).
  • Svårighet: Medlelsvår
  • Längd: ca. 9,5 km (kuperad terräng)

Här är dagens vandring utsatt på kartan (kartan kan du ladda ner nedan):