Triftbrücke, Schweiz

Triftglaciären - Grimselpass

Triftbrücke, Schweiz

Betyg 5 - Triftbrücke - Grimseldalen - 3 timmar T/R - 513 höjdmeter - medelsvår vandring

De 12 juli vaknade jag upp till ännu en strålande dag i Zinal. Idag var det dags att börja bege sig hemåt. Ja inte hela vägen men dags att röra sig en bit åt rätt håll i alla fall. Det tar nämligen rätt lång tid att förflytta sig med bil i Schweiz. Landskapet är ju inte platt som här hemma i Sverige.
Vår schweiziska väninna, Jolana, hade tipsat oss om att åka mot Innertkirchen och där svänga av mot Gadmen. Där skulle vi hitta Triftbahn som sedan skulle ta oss upp till toppstationen där vi sedan skulle bege oss på vandring mot Triftglaciären och Triftbrücke.

På vår väg mot Triftbrücke passerad vi genom mycket vackra Grimselpass.

Triftbrücke (Triftbron) är med sina 170 meter den längsta i Europa av sitt slag och befinner sig 100 meter över glaciären.

Bron är också enda vägen man kan ta om man vill vandra till SAC Trifthütte för att därifrån ta sig vidare till högre alpin vandring. Den 12 juni 2009 öppnades den nya bron som är mycket säkrare och stadigare än den gamla bron.

Bergbanan som tar vandrare upp och ner genom den långa dalen heter Triftbahn. Resan med bergbanan tar 10 minuter i vardera riktningen. Om du räknar med att åka ner sent från berget så stänger bergbanan redan 16.00. Var då säker på att boka en plats till de sista turerna ner. Man får en biljett i kassan. Men, du får bara biljetten om du frågar efter en. Detta är något man måste känna till för att få tillgång till. Är sista liften ner fullbokad blir det till att vandra hela vägen ner.
Man kan även välja att vandra upp eller nerför men vägen går längs med bergväggen vilket kräver att man inte lider av höjdrädsla eftersom det saknas säkerhetsvajrar. Vandringen ner tar ca. 2 timmar.

Från toppstationen tar det ca. 1,5 timme att vandra upp till Triftbrücke. Man passerar bara 1 vattenfall så var noga med att ta med dricka!

Här hittar du en karta över vandringsleden, inkl. leden upp/ner dalen Triftbrücke

Här hittar du en karta hur du tar dig till Triftbrücke