Svartsjöviken, Färingsö,

Vandra på Mälaröarna

Svartsjöviken, Färingsö, 6 km

Svartsjöviken och Svartsjö slottspark, Färingsö

Vandra längs den nästan 6 km långa leden och njut av det eleganta rokokoslottet med den 500-åriga slottsparken samt av det rika fågellivet i viken och på de betade strandängarna. Besök gärna fågeltornet. Information med karta finns vid Svartsjö slott eller vid fågeltornets parkering längs Kumlavägen.

Betyg 3+
Söndagen den 2/12 2007, var det betydligt bättre väder än igår. Solen sken och vi blev genast sugna på att komma ut i naturen igen.
Vid en tidigare vandring på Färingsö upptäckte vi en ny vandringsled av en slump. Leden är blåmarkerad och börjar/slutar vid Svartsjö slott. Vandringsleden sträcker sig runt svartsjöviken som är en vik med rikt fågelliv och omväxlande flora. Leden är endast 6 km lång vilket är väldigt passande nu i december när dagarna är korta och mörkret kommer smygande redan vid 15.00.

Vi parkerade bilen vid Svartsjö Slott och började vandringen genom slottsparken. Efter ca. 1,5 km kom vi fram till en nyanlagd eldplats (anlagd 2007-08) med härlig utsikt över sjön.
Efter ca. 1,7 km kom vi fram till fågeltornet och fick en fin blick ut över viken där det var fullt med fåglar.  Leden sträcker sig över åkermark, strandängar och översilningsområden.