Februari 2013

En utenatt i månaden 2013

Så var det dags för februari månads övernattning i tält

 Jag inleder detta inlägg med att förklara min filosofi för detta roliga projekt:

Att kunna njuta ute även i kyla (istället för att plågas) är vårt motto! När vi är ute vill vi må gott. Vi är inga "extremäventyrare" utan bara normala När Äventyrare- Nätterna sover vi alltid i tält, oavsett väder, vind, kyla eller sol. Allt vi gör ska även alla andra normalt friluftsintresserade kunna göra!

Med ovanstående i åtanke så började vi leta efter lämpligt övernattningsställe. Till helgen lovades många minusgrader. Att just sova ute var inget vi oroade oss för. Våra nya sovsäckar som klarar -17 funkar toppen och håller oss varma. Det var mest det här hur spenderar vi kvällen på ett trivsamt sätt som var vårt stora problem.

Lösningen blev att vi begav oss till Bogesundslandet (vid Vaxholm) och Ellboda. Här i Ellboda finns en fin eldkoja och det passade vår kväll perfekt.
Det var bäck mörkt när vi kom fram och mitt ex gick för att spana efter stugan som vi visste låg här. Efter någon minuts letande med pannlampa ropade han att vi var på rätt ställe. Vi lastade ur all vår packning och bar in allt i eldkojan.  Även här inne var det minusgrader men vi hade med egen ved och tände snabbt en värmande brasa.

Under tiden elden hjälpte oss att få någon liten plusgrad inne i stugan reste vi vårt tält. Idag hade vi med vår gamla trotjänare till tält. Ett Caravan Kaijpak inköpt 1985. Tältet är ritat av Hilleberg innan det startades eget. Detta tält är varmt och gott att sova i på vintern till skillnad mot vårt nya tält. Ytterduken går långt ner mot marken så vi slipper drag och stark vind in i tältet. Eller varmt och varmt. Ja hur varmt det nu blir när det är -10 ute.......

När tältet var rest gick vi in i eldkoja igen. Fortfarande minusgrader men lite värme började spridas från elden.......och med värmen röken......…

Att tokelda i en kall järnspis är ingen hitt. Om vi tänkt efter innan så hade vi nöjt oss med en liten eld tills järnspisen blivit varm och sedan brassat på. Nu var blev det som det blev. Rökfyllt inne i eldkojan. Vi fick öppna dörren och ett fönster för att få tvärdrag.
Nu var det dags att laga kvällsmat. Vi grillade kött, kokade ris, värmde sås och hällde upp ett glas vin var.

Här satt vi och pratade hela kvällen. Som varmast var det max +10 grader inne i stugan men det var bra mycket varmare än ute. Den medhavda termometern visade nu på -12 grader.
Innan vi gick och kröp ner i våra sovsäckar värmde vi vatten som vi fyllde på i våra vattenflaskor. Det är ett jätte bra element att ta med sig ner i sovsäcken! Värmer gott nästan hela natten!
Natten i tält gick jätte bra. Vi sov båda jätte bra hela natten. Ingen av oss hade frusit och vi klev upp vid 09.00. Nu visade termometern -8 grader. Nästan värmebölja mot kvällen och nattens temperatur...…

Vi tände åter en eld inne i eldkojan. Lagade gröt och kokade kaffe. Det tog åter igen ett tag att få värme inne i stugan som nu hunnit bli utkyld igen.
När vi ätit klart vår frukost packade vi ihop vår utrustning och åkte hem till våra barn. De sov fortfarande gott när vi steg in genom dörren vid 12.00 - lagom till lunch....