Skaffa lätt utrustning och njut mer

Vandra i Sverige - Vandra fjäderlätt

Skaffa lätt utrustning och njut mer

Ju lättare packning desto bättre känsla när man vandrar tycker jag. Jag har skaffat lättare och lättare prylar under åren.

Man brukar säga att de tre stora (rygga, sovsäck & tält) ska väga max 3 kg tillsammans. Mina prylar väger 2365g för alla tre.

Totalvikten för mina tre stora är 2925g

Allt tillsammans väger mitt tält, sovsäck, liggunderlag och ryggsäck 2925 g vilket innebär att jag kommer under 3 kg för mina FYRA stora "måste med grejer". Den vikten är jag väldigt nöjd med!

  • Min rygga väger 1140g och är en Haglöfs LIM Strive 50 (50 liter).
  • Min sovsäck är en Haglöfs LIM Down +1 och väger 475g (packvolym 15L).
  • Mitt tält väger 750g exkl stavar (inga tältpinnar utan sätts upp med stavar). ⛺️
  • Mitt liggunderlag är ett Exped Airmat Lite Plus 5 M som väger 560g.

 Information om mitt tält

Tältet är ett enmanstält tält från kina, Aliexpress, och stöttas med mina vandringsstavar istället för tältstänger. Vandringsstavarna justeras till ca 120-125 cm höjd.

Jag sökte ett billigt alternativ till tex Hilleberg Enan för att kunna användas när jag och vår tax är ute och vandrar. Jag måste säga att tältet slår alla förväntningar jag hade.

Mitt tält är ett 4-säsongers tält där innertältet har dubbelsidig silicon nylon i tre väggar och nät i en vägg och ingång (länk nedan eller se bilderna). Tältet finns även som ett 3-säsongers tält (länk nedan) och då är alla väggar i innertältet helt i nät . I m

Det går att använda med endast yttertält och då rymmer det två personer. Yttertältet sätts upp precis som innertältet, med hjälp av vandringsstavar.

Korta fakta: 83 dollar + 25 dollar i frakt (700 SEK). 800 g exklusive tältpinnar, 1010 g med, stavar behövs för att sätta upp tältet.

Här är en länk till det tält jag köpt hos Aliexpress

https://m.aliexpress.com/item/32621074612.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&productId=32621074612&productSubject=AXEMEN-Pyramid-super-light-single-rodless-mountain-tent-for-four-seasons&fbclid=IwAR0bI7feenknbDXXN7Pms6jsXOc-3jcNmpaggm2OOv0Yigq-Zv6-jBLhIn8#autostay

Information om min sovsäck

Jag har en Haglöfs LIM Down +1 och väger 475g (packvolym 15L).

Viktbesparingen är hela idén bakom L.I.M Down som precis som en del plagg och ryggsäckar tillhör Haglöfs L.I.M-serie. Denna serie strävar efter att ha så lätta och effektiva produkter som möjligt och med L.I.M Down är har Haglöfs en kandidat till världens lättaste sovsäck inom denna temperaturintervall. Den väger nämligen bara 473 gram och har en komforttemperatur på +6/+1° för kvinnor resp. män.

Den är i en smal mumieform och har ingen dragkedja. I stället kan man öppna sovsäcken i fotänden så att det inte är en säck men ett rör man ligger i. Detta ger bra ventilation. Man kan också resa sig upp och gå och lägga sig någon annan stans om man vill, utan att gå helt ur sovsäcken. Sovsäcken vann Outdoor Industry Award 2014

Information om min Ryggsäck

Jag har en LIM Strive 50 ryggsäck som väger 1140g.

L.IM. Strive 50 är en lätt, bekväm och tålig toppmatad ryggsäck som är utformad särskilt för vandrare. Smarta funktioner gör den här ryggsäcken till en bekväm följeslagare som också främjar god hållning: en mängd töjbara fickor i olika material, elastiska snoddar som håller dina prylar på plats, fästen för isyxa/vandringsstav och ett praktiskt, mångsidigt vätskesystem samt Haglöfs eget bärsystem Interact. Du kommer åt dina viktigaste tillhörigheter även under tuffa förhållanden: fickor inom nära räckhåll, vävband med olika fästpunkter som gör att du kan bära mer, och funktioner som vattenresistenta fack med tvåvägsblixtlås.

Information om mitt liggunderlag

Jag har ett Exped Airmat Lite Plus 5 M liggunderlag som väger 560g. Ett kompakt och bekvämt liggunderlag . För att få bättre värme på höst, vår och vinter brukar jag förstärka liggunderlaget med ett vanligt cellplastunderlag underst. På sommaren och när kälen gått ur marken är detta mer än lagom för mig.

Jag har en extra liner till sovsäcken om det är kallt ute

Eftersom jag är en person som fryser väldigt lätt så har jag skaffat en extra liner att ha inne i sovsäcken när det är kallt ute.

Jag har en Sea to Summit Thermolite Reactor Extreme som ökar min sovsäcks prestanda med upp till 14°C. Detta sovsäckslakan är tillverkat av Thermolite®, ett material med ihåliga fiber som binder mycket luft vilket ger mycket värme sett till sin vikt. Dessutom har Thermolite riktigt bra ånggenomsläppande egenskaper, som gör att du får ett behagligt mikroklimat inne i säcken.

Linern väger 399 g och måtten är 210 x 90 cm.

Denna tar jag som sagt bara med mig om det är väldigt kallt ute.