Kanderfirn 2411 möh, Kandersteg, Schweiz

5 timmar T/R - 900 höjdmeter - 1 mils vandring

Vandring till toppen av Kanderfirn, 2411 meter över havet, 

Kandersteg, Schweiz

Kanderfirn

Betyg 5 - Medelsvår/svår
5 timmar T/R - 900 höjdmeter - 1 mils vandring.

Kanderfirn ligger ungefär 3 timmars vandring från Kandersteg. En smal bilväg tar dig dit upp

Tisdagen den 6 juli 2010 beslutade jag mig för att gå en vandringsled som utgår från Selden (ovanför Kandersteg) och upp till toppen av Kanderfirn 2411 meter över havet.

Detta är en fantastisk vandring där man vandrar genom Gasterndalen upp till Kanderfirn glaciären.  Efter att tagit 900 höjdmeter belönas man av en magnifik utsikt ut över Kanderfirn glaciären och ut över Gastern dalen.

Ta med lunch och vatten om du tänker gå denna led eftersom det inte finns någon hytta upp på toppen. Något som faktiskt är rätt ovanligt i Schweiz där man nästan alltid lyckats få till en stuga på de mest otillgängliga toppar. Sista stället att fylla på depåerna är i Heimritz, ca. 25 minuters vandring från Selden.

Leden börjar/slutar i vid Hotel Gasterntal i Selden. Här kan man parkera billen eller hoppa av bussen.

Det går buss dagligen från järnvägsstationen i Kandersteg till Selden. Bäst är att boka plats i bussen T/R eftersom det vid högsäsong kan vara fullt och bussen bara går några få turer per dag. Information om när bussen går kan man få i turistinformationen i Kandersteg. Ha koll på tiden om du skall åka buss. Om du missar bussen så är det 3 timmars vandring ner till Kandersteg.
Följ leden på vänster sida om floden från Hotel Gasterntal i Selden upp genom dalen där huvudleden börjar vid bondgården Heimritz. När du går ner kan du med fördel välja att vandra ner längs andra sidan av floden.

Vid Heimritz börjar en stadig stigning upp mot Kanderfirn. Efter ett par kilometer viker leden av åt höger och du passerar över floden. Här har man på vänster sida magnifik utsikt över Alpetli Glaciären.

Om man inte orkar gå upp på toppen utan bara vill njuta av dalen så kan man vandra andra sidan av floden ner till Selden. Detta är det många vandrare som gör!
När du passerat floden börjar en snirklig vandring upp mot toppen. Man vandrar bitvis över en bergskam och här har man panorama vy ut över dalen.

När jag bara hade några hundra höjdmeter kvar till toppen kom en gems (bergsget) hoppandes ner för klipporna bara några få meter från mig. Vilken fantastisk upplevelse! Gemsen var på väg ner till en källa med friskt vatten.

Toppen av Kanderfirn, 2411 meter över havet

 Väl uppe på toppen av Kanderfirn, 2411 meter över havet, möttes jag av en helt otrolig utsikt ut över glaciären.

 På en klippavsats lite längre bort balanserade gemsens fru. Hon hoppade från klippa till klippa och underhöll oss under hela vistelsen på toppen. Vi lagade lunch på toppen och passade på att njuta av solen och utsikten innan det var dags för oss att bege oss ner mot dalen igen.
När man genomfört den värsta nedstigningen och kommer ner till bron som går över floden kan du, precis som vi gjorde, följa strandkanten på andra sidan floden ner mot Selden.

Bra information om vandringsleder i Schweiz hittar du på
www.walkingswitzerland.com

Här kan du skriva ut egna kartor till dina vandringar i schweiz

https://map.wanderland.ch/?lang=de&p&scale=50000&wanderwegnetz=all&bgLayer=pk&season=summer&resolution=20&E=2624875&N=1145206


Här nere kan du ladda ner en topografisk karta över vandringen så du lätt hittar till Kandersteg, Selden och Kanderfirn