Passo Duran

Vandra i Italien

Passo Duran


Passo Duran Dolomiterna 23 Juli 2011

Vandring från Refugio Passo Duran till Refugio Bruto Carestiato i Dolomiternas Nationalpark
Betyg 4

Så var det äntligen dags för min fösta vandring i Dolomiterna. Vart skulle vi vandra? Vi hade ingen aning och vi ägde inga kartor. På vår väg mot Dolomiterna passerade vi byn Mas och stannade till vid sportaffären.
Vilken lyckoträff. Herr och fru Giuseppe äger en kombinerad sport och presentaffär i Mas. Turligt nog var Herr Giuseppe aktiv vandrare och guide i Dolomiterna och gav oss massvis med tips på olika vandringar. Han markerade ut lämpliga vandringsvägar och gav oss telefonnummer till alla Refugios vi skulle passera under våra vandringar.
Tanken var att vi skulle sova vid någon Refugio under de kommande vandringarna. Behöver du bästa tänkbara hjälp inför vandringar så rekommenderar vi att ni kontaktar Sportaffären i Mas (adress finns på vår hemsida).
Första stoppet för våra vandringar var vid Refugio Passo Duran som ligger på 1601 meters höjd.

Passo Duran ligger i provinsen Belluno mellan bergskedjorna Civetta och Moiazza Pramper i nordväst och Dolomiterna i sydost. Här, förbi Passo Duran, går "Mountain Trail Dolomite".
Eftersom det redan var sen lunchdags när vi ankom Passo Duran bestämde vi oss för att vandra hikingtrail nummer 578 upp till Refugio Bruto Carestiato som ligger på 1834 meters höjd och ungefär 1 timmes vandring från Paso Duran.


Efter ombyte till vandringskläder (på parkeringsplatsen) gick vi in och beställde lunch vid Refugio Passo Duran. När vi ankom Passo Duran regnade men under tiden vi intog dagens lunch, soppa med gott hemlagat bröd, sprack det upp och solen tittade fram. Vi njöt av de magnifika bergen och utsikten under lunchen.

Den första stigningen upp mot Refugio Bruto Carestiato är väldigt brant. Idag var det brant och lerigt av allt regn som kommit under natten och förmiddagen.
Efter att kämpat oss upp för den första branten befann vi oss på en smal liten stenig skogsväg. Denna väg följde vi ett par kilometer. Vi kunde vid ett tillfälle se Refugio Bruto Carestiato långt där uppe.
 Precis efter ett ras, tvärs över vägen, svängde vandringsleden in i skogen och det blev åter en brant stigningen innan vi var uppe vid Refugen.

Precis när vi kom fram började det regna igen. Det var fullt med folk inne i Refugen som spelade spel och samtalade. Det luktade lite unket av blöta ylle- och regnkläder. Vi valde att sitta ute för att inta dagens första vätskepaus.
Vägen ner följde vi samma väg som vi gått upp. Vi hade först tänkt ta en led som går upp för berget men valde att inte göra detta på grund av regnet. Det blir väldigt halt på klipporna vid regn!
Eftersom den branta vägen upp för backen precis vid starten vid Passo Duran varit så hal valde vi att gå en annan väg ner sista biten istället. Vi följde en stig genom skogen som tog oss fram till Passo Duran från andra hållet.

Efter vår vandring var det så dags att leta efter en camping för att kunna duscha. Ju högre vi kom upp i bergen desto kallare var det. Vi stannade vid campingen i Palafavera. Vi visste att det just nu var kallt i Dolomiterna, men inte så kallt som vi fick det denna natt. Vi tände vår eld och satt och mös ute hela kvällen trots att det var kallt.
Det är skönt att ha tarpet att sitta under när det regnar!
Varma kläder hade vi med oss och vi bäddade med både täcke och sovsäck när vi skulle sova. På morgonen hade det kommit snö och damen i receptionen undrade om vi var frusna eftersom det varit minusgrader på natten. Vilken skillnad från våra vandringar vid Gardasjön! Från 30/32 grader varmt till 2 grader varmt (eller kallt) på morgonen.

Länk till Refugio Carestiato:
https://www.rifugiocarestiato.com/it/Pagina-iniziale.html

Länk till Campingen i Palafavera:
https://www.campingpalafavera.com/