Hovdala Vandringsleder - Hässleholm

Vandra i Skåne

Vandra i Hovdala 

Skåne - Hässleholm

Hovdala Vandringscentrum ligger strax söder om Hässleholm invid Finjasjön.

Hovdalas vandringssystem omfattar rundlederna Höjdarnas Höjdarled 22 km, Jakten på Gullspira 21 km, I Posta-Nillas spår 26 km och Finjasjöleden 20 km. Några av lederna är utformade som åttor, lämpliga för hel- och halvdagsvandring. För dig som inte vill gå så långt finns kortare slingor och promenadstråk.

Hovdalaleden 57 km är Skåneled och består av det bästa från våra rundleder. Leden är lämplig för dig som vill uppleva Hovdala till fullo under flera dagar i sträck.

Vindskydd och rastplatser finns i anslutning till lederna för den som vill utöva friluftsliv.

Här bredvid kan du ladda ner en vandringskarta

Hitta hit

Tar du tåg/buss till Hässleholm kan du börja vandra direkt från Resecentrum. Ledmarkeringar till I Posta-Nillas spår och Hovdalaleden/Skåneleden hittar du på båda sidor av stationsområdet. Efter någon enstaka kilometers vandring är du ute i skog och mark. Från Hovdala slott, där det finns gott om parkering är det lämpligt att starta sin vandring om du kommer med bil.

Längre vandringar

Höjdarnas Höjdarled - Blå färg

Höjdarnas höjdarled går mestadels på stigar och mindre vägar. Naturen är omväxlande med vidsträckta ängsmarker och hagar med betande får, bokskogsklädda raviner och gläntor. Leden är i sin helhet 22 km, varav den östra delen är 13 km och den västra 9 km. Ledfärgen är blå. Du startar vid porttornet söderut för den östra delen, och norrut från borggården på slottet för den västra delen

Jakten på Gullspira - Vit färg

Jakten på Gullspira går genom en spännande naturskog och följer spänger över fuktiga mossar, gläntor och kärr. Håll utkik efter vulkanresterna. Jakten på Gullspira-leden är i sin helhet 21 km lång, varav den västra delen är 12 km och den östra 9 km.

Posta-Nillas spår - Röd färg

Kliv av tåget, snöra på vandringsskorna och börja gå. Från centrum av Hässleholm tar du dig enkelt ut i naturen. Följ postbudet Posta-Nillas väg från staden ut till natursköna vyer och fridfullhet. Du passerar flertalet byggnader som haft betydelse genom stadens drygt 100-åriga historia. Vandringsleden I Posta-Nillas spår är i sin helhet 26 km lång. Den östra respektive västra delen är 13 km vardera.

Finjasjöleden - Rosa färg

Finjasjöleden är 20 km lång och följer stigar och mindre vägar genom strandskogar, förbi bad- och båtplatser och nära bebyggelse. Du är aldrig långt ifrån sjön och du bjuds på trevliga utblickar över vattnet med jämna mellanrum.

Invid leden ligger Skyrup Golf & Hotell. Här kan du njuta av en god lunch och övernatta.

Kortare strövtåg & promenader

Dammslingan 2,9 km

En ny dragning av Dammslingan är på gång under sommaren/hösten 2018. Tills vidare är det blå ledmarkering som gäller i fält. Slingan är för närvarande 2,9 km, men efter omdragning kommer den att bli ca 4 km. Ledfärgen är enfärgad blå och markeras på stolpar och träd. OBS! Bör inte blandas ihop med den ljusare blå ledbrickan för Höjdarnas höjdarled.

Caspers slinga 4,2 km

Denna slinga kommer att ingå som en del av kommande Dammslingan, som ska dras om under sommaren/hösten 2018. Tills vidare är det gul ledmarkering som gäller i fält. Ledfärgen är gul.

Alslingan 6 km

Gå torrskodd genom "Europas regnskog" på Sveriges längsta spång genom alsumpskog, 1,6 km. Alsumpskog är en artrik och mycket blöt skogstyp som annars är svårtillgänglig för besökare. Du passerar platsen för Sveriges äldsta boplats där 14.000 år gamla flintföremål har hittats. På småvägar tar du dig från medeltidens Finja kyrka till nutidens återskapade strandängar. Ledfärgen är röd. Alslingan är en del av Finjasjöleden och Hovdalaleden.

Hundslingan 6 km

Ta med din hund på en lekfull promenad och träna efter de naturliga inslag som platsen erbjuder. Hundslingan följer delar av Finjasjöleden och går genom Dalleröds ädellövsskog. Håll din hund kopplad. Vid starten av Hundslingan invid Guldkusten finns en större inhägnad för din hund för lekfulla aktiviteter. Ledfärgen är limegrön.