Lögdeälvsleden i Ångermanland

Vandra i Ångermanland

Lögdeälvsleden

Lögdeälvsleden är en cirka 90 km lång och mycket vacker vandringsled efter Lögdeälven som sträcker sig genom Bjurholms och Nordmalings kommuner.

Naturen kring Lögdeälvens dalgång erbjuder fina miljöer för fågel- och växtintresserade. Här finns ett av Norrlands främsta lax- och havsöringsvatten och det är stor chans att få se bäver och till och med utter. Älven är känd för sina ravinlandskap, meanderbågar och olika former av terrasser.

Efter leden finns det övernattningsstugor, vindskydd, hängbroar, terrängtrappor, spångade avsnitt och iordningställda rastplatser. Dessa är utplacerade på strategiska ställen utefter hela leden så att både längre och kortare turer kan göras. Leden är markerad med röd markering på träd samt med avståndsskyltar vid rastplatser och övernattningsstugor.

De flesta stugorna är utrustade med kamin och sovplats för fyra personer. Stugorna behöver inte förbokas vilket innebär att det är principen "först till kvarn" som gäller. Mäktigast av niporna är Drakryggen, ca 300 m norr om Storforskojan. Stigen följer den smala åsryggen som verkligen gör skäl för sitt namn och "Himlastegen" med de drygt 100 trappstegen, tar dig upp på Drakryggen.


Om du vill ha mer information läs gärna broschyren om Lögdeälven:

Jag råkade snubbla på leden när jag reste från Umeå mot Dorotea och Vilhelmina för att sedan åka vidare längs med Vildmarksvägen. Jag har alltså inte själv gått den här vandringsleden.