Vällingby - Gimsta Naturreservat

Vandra i Stockholm

Grimsta Naturreservat

Grimsta Naturreservat 12 km

Den 6 november 2010 vandrade jag en rundtur på 12 km i Grimsta Naturreservat. En perfekt start och mål för oss eftersom jag på den tiden inte bodde så långt från Hässelby Slott. 

Jag har varit många gånger i Grimstaskogen. Helena rider ofta här med Vällingby Ridklubb och ibland har vi gått ut på kortare kvällsturer i reservatet. Nu hittade jag en fin rundtur på 12 km.

Det är lätt att ta sig med SL till och från Grimsta Naturreservat. Johannelunds T-banestation ligger nära Hässelby Slott (tvärs över stora vägen).

Om man bara vill gå halva sträckan så kan man med fördel börja vid Hässelby Slott och vandra till Råcksta Träsk där man tar T-banan tillbaka in mot city från Råcksta T-banestation.

Grimsta Naturreservat bildades så sent som 2004 och har flera kulturhistoriskt intressanta platser med en mängd fornlämningar och rester av torp och gårdar. Grimstaskogen består av kuperad barrskog, örtrika blandskogspariter och ädellövsdungar på slingrande elljusspår eller promenadstigar.

Lunch intog vi på Jan-Pers Holme. En fin liten holme med en väl använd eldplats.
Ett par cacher plockades på vägen.
Vi rundade Råcksta träsk på vår väg tillbaka mot Hässelby Slott.
Sista biten innan slottet passerade vi Helenas stall, Vällingby Ridcenter.

Här är en bild av reservatsskylten

Nedan kan du ladda ner foldern Natur- och Kulturvandring i Grimsta

Nedan kan du ladda ner  Hässleby/Vällingby Stadsdelsförvaltning folder över minnesvärda besök i Grimsta Naturreservat. Vi hittade en lämplig rundtur genom reservatet och använde foldern som hjälp att läsa allt vi såg på vägen.