Järavallens naturreservat

Vandra i Skåne - Vandra i Sverige

Oktober 2021 besökte jag Järavallens Naturreservat

Järavallen ligger nära E6 strax söder om Landskrona i Skåne.

Idag har jag rest med bil genom ett soligt Sverige som strålat i toner av orange, gult, brunt & grönt. VACKERT! Efter att suttit 6 timmar i bilen behövde jag röra på mig. Det blev en lagom lång vandring vid #järavallensströvområde.

Jag valde att vandra den röda leden som är 2,2 km. En snabb runda men så välbehövlig efter dagen i bilen.  

Skåneleden SL5 passerar genom Järavallen och här finns ett vindskydd för vandrare. 

I Järavallen finns 6 markerade vandringsleder, 1 MTB led och 1 ridstig. Ett virrvarr av stigar löper kors och tvärs genom landskapet.  I det långgrunda strandområdet och på de torra strandängarna trivs många olika fågelarter. De centrala delarna domineras av tallskog och i öster finns Hofterups mosse, ett igenväxt kärrområde. 

Järavallen har fått sitt namn efter den strandvall, Järavallen eller Litorinavallen, som löper längs Öresundskusten ett par hundra meter innanför nuvarande strandlinje. Vallen började bildas för 7000 år sedan vid stranden av Litorinahavet. Namnet kommer från den vanliga strandsnäckan, Litorina litorea, som fortfarande är vanlig i Öresund. Själva strandvallen består av sand och sten som vågorna kastat upp från havsbotten. I de övre lagren finner man också mycket strandflinta. Tallskogen på och innanför Litorinavallen planterades i slutet av 1800- talet med svarttall för att förhindra sandflykt.

Hela Järavallens naturreservat är ett paradis för fågelskådare - oavsett om du spanar nere vid havsstranden, inne i tallskogen, vid sjöarna eller i Hofterups mosse. Strandområdet är en viktig rastlokal för många flyttande vadarfåglar 

Hitta hit

Från E6/E20 ta avfart 24 mot Bjuv och följ skyltar mot Järavallen (till västra parkeringen) eller mot Bjuv (till norra parkeringen). Buss 138 går också dagligen Landskrona-Löddeköpinge-Malmö och passerar någon kilometer från strövområdet. 

Här kan du ladda ner en karta