Tyresö Runt - Stockholm

Paddla i Stockholm - Paddla i Tyresö

Tyresö Runt - 23 km

Start/Mål: Kumlabadet i Tyresö. Betyg 4+

Drevviken, Gudöån, Långsjön, Gammelströmmen, Lillsjön, Tyresö-Flaten, Nyforsviken, Albysjön, Fatburen, Kalvfjärden, Albysjön, Drevviken.


 Paddla kajak eller canadensare i Drevviken, genom en mängd små sjöar och åar och vidare ut i havet (och hela turen tbx igen). En sträcka på ca. 2,3 mil.

Vi parkerade bilen vid Kumlabadet i Tyresö. Rätt snart kom vi in i vackra och magiska Gudöån. Här kan man hyra kanoter och kajaker (sök på eniro eller hitta).

Efter en liten stunds paddling var vi så inne i Långsjön. Här lagade vi till vår lunch på halvön som sticker ut strax innan Solön. Här ligger det ett gammalt skyttevärn som gör udden till en mycket lämplig rastplats.

 Efter lunchen bar det så av mot Gammelströmmen som bjöd på lite rolig paddling och fors. Nja, inte så värst strid men det blev lite fart i alla fall.

I Lillsjön passerade vi ett par killar som fiskade. Bron över sjön är populär bland fiskare och på vägen tillbaka var det ett par äldre män som stod där.

Så var vi ute i Tyresö-Flaten. Här var det fler fiskare som höll till längs med klipporna. Vi rundade Bullerholmen och det var dags för dagens första lyft. Lyftet var ca. 100 meter förbi strömmen där man kan få se strömmstare. Hjul är bra att ha med vid denna turen.

Ilägg på andra sidan forsen och så var vi ute i Nyforsviken vilken leder vidare ut i Albysjön. Albysjön är väldigt skärgårdslik med alla sina små öar och kobbar. Vi passerar Fårholmen och viker in i ån som förbinder sjön med Fatburen.

 I slutet av Fatburen blir det dags för dagens andra lyft bort till Fållbrinksströmmen. Dagens lyft blev extra roligt eftersom det var medeltidamarknad precis där vi skulle lägga i kajaken. Vi slapp som tur var betala inträde eftersom det var rätt uppenbart att vi inte tänkte gå på marknaden. Vi fick dock hjälpa till och "fiska" bortskjutna pilar i ån ;)

Så var vi äntligen ute i havet. Nämligen i Kalvfjärden. Vid badet vid Mjölkuddden tog vi en välbehövlig kaffepaus innan vi paddlade vidare runt kalvnäset och in i Uddbyviken. Här var det dags för dagens tredje lyft förby Uddby Kvarn.

Vi la i kajaken i vid Uddby Badet och så var vi åter på väg tillbaka genom Albysjön och hela vägen till vår bil, parkerad i Drevviken.