Kustleden

Tyresta Nationalpark

Kustleden 

Tyresta Nationalpark 28 April

Denna vandring = del av följande leder: kustleden (10 km), Åvaträskslingan (2 km), Åvaträsk till Stensjödal (2 km), Stensjödal till Stensjön/läger (3 km), Stensjön till Brakmaren (7 km)
= ca. 24 km

Dagens vandring - 24 km

Äntligen dags för första tältnatten för i år (28/4 - 29/4 2012).

Kustleden stod på dagens agenda för att sedan vandra runt Stensjön och Långsjön för att på så sätt komma tillbaka till bilen via en rundslinga. En sträcka på totalt 24 km.

Vi parkerade bilen vid Brakmaren och började vår vandring mot öster och ut på Kustleden.
När vi kom fram till Lillströmsträsk var eldplatsen redan upptagen av familjen Pilsas. Vi frågade om vi fick tränga oss på och vi var mer än välkomna. Det blev en trevlig lunch tillsammans med familjen. Här vid Lillströmsträsk fanns en perfekt tältplats och om vi gått andra hållet skulle vi tältat här eftersom det är bra mycket mindre folk i denna delen av Tyresta.

Efter lunch fortsatte vi vår vandring ner mot Åvaviken. I cafét sålde de hembakad äppelpaj och det kunde vi inte motstå när vi såg skylten. En skön paus med paj och kaffe.

Vi vandrade vidare och passerade Åva träsk, scoutstugorna vid Fridhem innan leden tog oss över Åvaån.

Dags att hitta packningen

Väl framme vid Stensjödal var det dags att leta fram vår packning vi hade gömt i snåren innan vi började vår vandring.

Vi brukar göra så här. Lägga och gömma packningen på en plats dit det går att köra. Räknar ut hur långt vi orkar gå och hittar en bilväg där leden passerar. På så sätt slipper vi bära packningen hela vägen. Fusk tycker säkert några men vi tycker bara det är skönt :)Vi hade tänkt stanna vid vindskyddet vid Lanan men det var upptaget av en man och en kvinna som med sitt tydliga kroppsspråk visade att det INTE ville ha sällskap.

Eftersom det inte var så sent bestämde vi oss för att vandra vidare till eldplatsen vid Stensjön. Vandringen fram till Stensjön tog oss igenom det gamla brandfältet. Tänkt vilken tid det tar innan naturen återställer sig efter en skogsbrand!

Väl framme vid Stensjön stötte vi på Johan och Antonia Lund som rest sitt tält vid lägerplatsen. Vi frågade om vi fick slå oss ner och vi var välkomna.

Vi slog upp vårt tält lite längre upp på klipporna innan det var dags att laga kvällsmat.
Vi fick en mysig kväll framför elden tillsammans med Johan och Antonia.

 Dagen efter vaknade vi något sent (om man jämför med J och A). De hade packat tält och var redo för avfärd när vi gjorde frukost. Vi tog farväl av våra nya vänner med förhoppning om att träffas vid någon annan lägerplats.

Vi tog det lugnt och njöt av den fina morgonen. Vårt tält hade verkligen en perfekt placering.
Vi packade ihop alla fåra pinaler och fortsatte runt Stensjön mot Långsjön.

Vi kom fram till Långsjön lagom till lunch. Idag hade vi verkligen ingen brådska eftersom vi avverkat den mesta av sträckan dagen innan.

Efter lunch vandrade vi vidare mot bilen vid Brakmaren.
Nu var det dags att åka hem till våra tonåringar som nog vaknat lagom tills vi kom hem ;)