30. Häggeby - Skokloster

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Etapp 30 Häggeby-Skokloster

9,5 km

Bålsta - Varpsund - Häggeby 13 km
Häggeby - Sånka 7 km
Häggeby - Skokloster 10 kml leden mellan Bålsta och Skokloster.
Det finns även en en rundslinga runt Skokloster (Söderskogen - Skokloster - Flasta) som vi gick. Om man går alla slingor blir det ca: 30 km
Vi startade i Bålsta vid stationen och gick över E18 och en slalombacke. Passerade Granåsstugan och Ekillaåsen och kom ut på vägen vid Yttergran Kyrka. Åt lunch vid Ekillabadet och passerade Ekilla Bro och Varpsundstenen. Från denna del har vi inga bilder. Vandringen forsatte sedan till Häggeby Kyrka där vi tog bussen tillbaka till Bålsta. Senare under hösten gick vi slingorna från Häggeby till Sånka och rundslingan vid Skokloster. Inte så många rastplatser.

Etapp 30 startar vid Häggeby kyrka. Här finns parkering och busshållplats.

Leden följer till att börja med landsvägen i 2 km fram till byn Måttan. Här delar sig leden. Singa 31:1 tar av norrut och går via skogsstigar och smala grusvägar upp till Skokloster slott. Etapp 30 fortsätter också mot Skokloster men går via Söderskogen och Slottskogen längs Mälaren.

Leden går längs Skofjärdens strand. Vid Söderskogen och Österkvarn kan du stanna till för ett dopp eller bara en rast. Du vandrar genom gammal skog, över strandängar och genom skog med ädla lövträd.

Etappen slutar vid Skokloster slott, en pampig vitmålad byggnad från 1600-talet. Stanna här en stund och besök ett av världens främsta barockmuseer. Från Skokloster går båt till Uppsala. Bussförbildelse finns också.