Allemansvett - Lämna inga spår - Vildmarksskola
Vandra i Sverige
Allemansvett - lämna inga spår
Om du flöjer allemansrättens principer och regler för det området där du vistas så gör du så liten skada och störning som möjligt. Om alla tar sitt ansvar och alltid strävar efter att lämna så få spår som möjligt, kommer vi kunna bevara vår vackra natur och vildmarkerna kommer förbli vilda. Jag kallar det #allemansvett
- Håll dig på avstånd från alla djur, använd kikare och var en betraktare i naturen. Tänk på att vi besöker djurens hem så ha gärna med en kikare om du vill komma nära.
- Låt fåglarnas bon vara i fred.
- Håll dig till markerade leder och stigar. Ta inte genvägar eller gå bredvid stigarna. När du passerar över berghällar med lavar och blöt mossa, var försiktig eftersom de är så känsliga för slitage.
- Använd i förstahand de fasta eldplatser som finns i de flesta naturområden.
- Använd hellre ett friluftskök istället för att göra egen eldstad utanför iordningställda eldplatser. Här kan du läsa mer om hur du använder ett friluftskök
- Försäkra dig om att ingen varning för skogsbrand är given.
- Använd tidigare använd eldplats om det går.
- Elda inte direkt på berg eller klippor eftersom elden lämnar efter sig en grop, som inte ens tusen år förmår att släta till samt att berget spricker av hettan.
- Om du bygger en egen eldstad så är en sandbotten perfekt och då kan elden läggas direkt på marken.
- Använd sparsamt av veden som transporterats till eldplatsen. Vi är just nu många ute i naturen och vi måste samsas om den ved som bärs ut så alla kan njuta av en liten eld.
- Riv inte näver eller ta inte korvgrillningspinnar från levande träd.
- Städa efter dig och sätt eldplatsens redskap på sina platser.
- För bort ditt eget skräp! Det finns inget städteam som kommer och ut med helikopter eller fyrhjuling i skogen för att bära hem ditt skräp. Alla måste bära med sig sitt eget skräp tillbaka.
- Här kan du läsa mer om hur du eldar säkert
- Slå läger på iordningställda tältningsplatser, men högst ett eller två dygn i sträck. Om sådana inte finns, välj hellre en tidigare använd lägerplats än en helt ny.
- Slå inte läger direkt på lav- och andra slitagekänsliga områden.
- Diska inte direkt i vattendragen. Ta diskvatten i ett kärl och tvätta matbesticken där. Häll ut smutsvattnet på land tillräckligt långt bort från vattendragen så att vattnet sugs in i jorden.
- Använd de dass som finns i området.
- Om du måste gå på toa mitt i skogen. Gräv en grop med din "bajsspade". Se till att gropen är långt från vattendrag eller sjöar. Gör ditt behov i gropen. Gräv över och ta med ditt bajspapper hem (förslagsvis i en hundbajspåse där du samlar allt annat skräp du får under din vandring).
- Skölj inte ut tvål och hårtvättmedel i vattendragen. Detta är dricksvatten för många på tur och ingen vill dricka förorenat vatten.
- Lämna inga spår efter dig vid din lägerplats. När du lämnar ska det se ut precis som det gjorde innan du hittade dit.
- Många vill idag samla "poäng" på dagens sociala medier och bygger bord, bänkar eller andra tillfälliga lägerkonstruktioner. Om du gör så. Städa bort dina spår när du är klar med din video eller fotografering.
Så här såg det ut när jag besökte Förlunda Naturreservat i Upplands Bro
Någon hade lämnat kökskniv, en påse ostbågar, en påse libanesiskt bröd, plastkartonger efter kött, en hel flaska läsk, två kryddburkar. Ingen ville sitta vid den här fina eldstaden. Det var fullt vid alla andra men till den här ville ingen gå. Det tråkiga var att bara 50 meter bort stod en papperskorg. Som tur var hade de även lämnat en stor plastpåse så jag fyllde den med skräpet och vips så var lägerplatsen städad för nästa som vill besöka naturen.