Mörbylångaleden (söder)

Vandra på Öland

Mörbylångaleden - 83 km

även kallad Signaturled Öland

Mörbylångaleden börjar i Färjestad och går söderut till Ottenby. Starten går vi Ölands turistbyrå precis vid brofästet och slutar lägligt vid vandrarhemmet i Ottenby.

Totalt är leden ca 83 km lång  och är uppdelat i 5 etapper.

Leden går först längs västkusten på ön för att sedan gå tvärs över ön och fortsätta längs östkusten men dock en bit in från havet. Leden är markerad med röda markeringar.

Etapper

Etapp 1: Ölands Turistbyrå - Station Linné, Skogsby. Avstånd: 18 km
Etapp 2: Station Linné, Skogsby - Mörbylånga torg. Avstånd: 18 km
Etapp 3: Mörbylånga torg - Kastlösa. Avstånd:13,5 km
Etapp 4: Kastlösa - Gammalsby. Avstånd: 22 km
Etapp 5: Gammalsby - Ottenby (vandrarhemmet) Avstånd: 12 km

Min vandring på Mörbylångaleden eller som den även kallas "Signaturled Öland"

Jag och min sambo Fredrik besökte Öland sommaren 2017. Tanken var att vandra en bit på Mörbylångaleden. Vi tältade två nätter strax innan Mörbylånga vid Karlevistenen. Där finns parkering och dass.

Karlevistenen är Ölands äldsta och en av Sveriges märkligaste runstenar. Den är rest omkring år 1000, troligen i slutet av 900-talet, efter en dansk hövding, Sibbe den gode eller Sibbe den vise, Foldars son. Stenen står på sin ursprungliga plats och av en teckning från 1600-talet framgår att den stått mellan två nu bortodlade gravhögar. Enligt inskriften har den döde blivit gravsatt i den ena av dem. Att stenen står avlägset på en öde strand tyder på att Sibbe avlidit på färd förbi och höglagts på landbacken av sitt följe. Vissa menar att stenen blivit rest av daner som varit på hemväg efter att ha deltagit i slaget vid Fyrisvallarna utanför Uppsala kring år 985.

Från parkeringen vid Karlevistenen följde vi leden ut till vattnet och åt vår kvällsmat tillsammans med hundarna.

Tyvärr besökte vi Öland på, för oss som har hund, fel årstid. Många gånger går leden in genom hagar där man har lösdrift (får eller kor) och då får man inte ta med sig hunden genom hagen. Tror det hade gått bättre för oss att gå med hund om vi besökt Öland tidig vår eller sen höst.

Vi vandrade nere vid Långe Jan för där var det OK att ta med sig hundarna.

Handikappanpassad delsträcka

Vandring med rullstol är möjligt på Mörbylångaleden mellan Penåsa och Skärlöv. Leden följer här en gammal järnvägsbank, och underlaget består av en hård grusväg, i mitten gräs. Järnvägsbanken omges av Penåsabäcken och det Stora alvaret.

För att ta dig till Penåsa, kör till Kastlösa kyrka och passera väg 136 österut mot Alvaret. Parkering finns efter 3 km. Vid parkeringen finns en handikappanpassad toalett och på rastplatsen finns lätt-tillgängliga sittplatser samt eldstäder.

Du kan ladd ner en karta över leden här nere!