Söderåsens Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Söderåsen Nationalpark

Jag besökte Söderåsens Nationalpark den 13 juni 2014. Här har jag varit många gånger i min barndom med mina föräldrar och med skolan. Ett väldigt kärt och skräckblandat återseende vad gäller Odensjön. Odensjön var nämligen skräckinjagande för Helena som barn. Sägnen sa nämligen att Odensjön saknade botten och just det var väldigt skrämmande för Helena som barn. Hua för att doppa tårna i den svarta sjön.......

Söderåsens nationalpark bildades år 2001 och är 1 625 hektar stor. Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter.

Särskilt välbesökt är Skäralid, Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen.

 Söderåsens nationalpark ligger 3 mil öster om Helsingborg i Skåne.

Skåneleden går genom nationalparken - från Klåveröd i nordväst och vidare till Röstånga i sydost. De öppna raststugorna Liagården & Dahlbergs ligger utmed leden.
Rundan vi vandrade börjar vid naturum och Skärdammens högra sida. Härifrån går man in i den djupa sprickdalen som kantas av mäktiga rasbranter och utskjutande klippor. Stigen löper längs med Skärån.

Vi möts av ett trolskt intryck. Lummig grönska, gamla och döda träd och det porlande vattnet. Efter ca 2 km går man upp för dalsidan på "Offavägen". Här kommer vår stig på Skåneleden. Uppe på platån möts vi av luftiga bokskogar och fantastisk utsikt. Kopparhatten är den mest kända och här stannar vi till för att njuta av utsikten.

Leden går längs med dalkanten tillbaka till naturum och avslutas med en brant trappa.
När vi var klara med Söderåsens Nationalpark tryckte vi gasen i botten för att åka till Malmö. Där i Malmö väntade Helenas pappa på sällskap och att få bjuda på grillbuffé och vin. Behöver väl knappast tilläggas att kvällen blev sen.......

Här kan du ladda ner kartor till Söderåsens Nationalpark: