25. Gånsta - Boglösa

Vandra i Uppland - Upplandsleden

Etapp 25 Gånsta-Boglösa 10 km

I februari gick vi denna etapp under 2 dagar. Vi startade i Lillkyrka på lördagen. Vi fick ta 2 bilar då inga bussar gick på helgerna. Vardagar kan man åka buss. På söndagen flyttade vi våra bilar och gick resterande delen in till Enköping.
Hela denna etapp är skog och åter skog vilket i och förs isig är trevligt men lite enahanda. Inga rastplatser utom precis i början och slutet.

En lättvandrad sträcka genom skog och längs elljusspår ner mot Mälaren. Från Enköping söderut finns två vägar att välja på för att komma till Boglösa. Huvudleden går genom skogen. Den alternativa sträckan, som tillsammans med huvudleden bildar en slinga av leden, 25:1, går längs gång- och cykelvägar ner till Bredsand och därefter en bit genom skogen innan den ansluter huvudleden igen.

Från parkeringen vid Gånstastugan följer huvudleden ett lättgånget och trevligt motionsspår. Efter drygt två kilometer lämnar du spåret och fortsätter först på skogsstigar och senare på skogsbilväg. Stigen har lagts om och leder dig därför lite i kringelikrokar. Ytterligare tre kilometer längre fram kan du välja att gå höger och komma till Bredsand med vandrarhem, camping och friluftsbad. Till Bredsand är det 1,5 km. Huvudleden fortsätter mot Lillkyrka.

Efter några kilometers vandring passerar du landsvägen. Om du tar vänster längs landsvägen och sedan första vägen till höger kommer du till Hemsta naturreservat, ett stort hällristningsområde som är väl värt ett besök.

Över öppna odlingsmarker når du landsvägen som går upp till Boglösa. Några hundra meter längre upp längs vägen vid en lada, där leden viker av från vägen igen, slutar etapp 25. En liten parkering finns ytterligare 300 m längre fram, vid skogsbrynet. En större parkering och busshållplats finns vid kyrkan i Boglösa.

Bra att veta

Längd: 10 km
Svårighetsgrad: Mestadels vandring längs lättgångna stigar.
Start: Gånstagården, i södra utkanten av Enköping.
Koordinater till starten (WGS84 DDM):N 59° 37.4356', E 17° 5.7241'
Kommunikationer: Busshållplats nära starten. Busshållplats med begränsad trafik vid slutet.