Hjälstaviken

Vandra i Uppland

Hjälstaviken 6 juni 2018  - Rundslinga 9,5 km lättvandrad

Min sambo och jag passade på att ta en minisemester. Efter jobbet måndag kväll packade vi vår fina husvagn, en TAB320, och stack iväg till Hjälstaviken.

Väl framme gick vi en skön och lång kvällspromenad längs med sjön tillsammans med vår tax. Det var gott om fåglar och speciellt gäss. Efter promenaden lagade vi kvällsmat vid bänkarna/borden som finns vid parkeringen. Det var ovanligt kallt efter alla dagas hetta. Termometern visade 12 grader. Middagen var klar vid 20:30 och vi åt snabbt innan vi kröp in i husvagnens värme.

Natten var kall, 5 grader så i natt var vi glada att husvagnen har värme.

Vi sov länge och åt sen frukost inne i vagnen innan vi gav oss av på en vandring runt sjön. Jätte fin vandringsled runt sjön och vi passade på att gå upp på berget för att få fin utsikt.

20 000 BESÖKARE VARJE MÅNAD - Gratis, helt utan kostnad!

STÖTA WWW.VANDRINGSTJEJEN.SE - GE BIDRAG SWISH 0709197185

Hjälstaviken

(15 september 2012)

Rundslinga,  Lätt vandring,  9,5 km
GPS-koordinater:  N59o3945" E17o2129"

I mitten av september åkte vi till Hjälstaviken (Uppland) för att vandra runt sjön på vandringsleden som är ungefär 9 km lång.

Här vid parkeringen och entrén till Hjälstaviken finns en fin rastplats under tak och nybyggd bod med dass och sopsortering. Vandringen runt sjön är 9,5 km lång (uppmätt med Runkeeper).

 Första biten av vandringen går längs med åkrar och genom en kohage.

Längst norrut runt sjön var det väldigt blött när vi passerade genom den norra kohagen. Tur att vi har kängor som står emot vatten. Vi mötte nämligen ett par med gymnastikskor och de var inte jätte glada ;)

Träden var alldeles röda av rönnbär. Helena fotade under tiden som Thomas passade på att tömma magen en gång till (hihihi....kvinnlig skadeglädje).......

Så här på hösten var det en mycket rolig vandring. Speciellt så här sent fram mot kvällen. Fullt med flyttfåglar på sjön och i luften som var på väg ner för landning. Tranor i mängder trängdes med andra flyttfåglar.

Vi passade på att gå upp i fågeltornet för att titta på alla fåglar. Här mötte vi två män från Skåne som åkt hit med sin husbil för att senare följa tranornas resa vidare söderut.

Stora delar av Hjälstaviken är fågelskyddsområde med tillträdesförbud mellan den 1 april och 15 augusti. Under denna tid får man bara passera området på stigen/vandringsleden.