Jakt med barn

Barnen Sixten och Ida

Ett av mitt och min sambos största intressen under höst och vinter är jakt.

Jag tog jägarexamen juni 2017 och min sambo har jagat i 30 år.

Vi tar ofta med min sambos två barn ut på jakt. Ida är 12 år och Sixten 9 år (2018) och de har alltid följt med och ser idag själva jakten och slakten av djur som en naturlig del av deras matkultur.

De har fått vara med på både klappjakt för hare, tax drev för rådjur, älgjakt med hund, vildsvinsjakt med hund och smygjakt på räv.

Efter jakten grillar vi alltid korv och pratar om det som hänt under dagen.

Vi gör detta med inställningen att detta är en mycket naturlig del av livet, dvs vi jagar, fäller byten, tar hem det, slaktar och det blir i slutändan mat som vi äter. Båda barnen är nyfikna och vill självmant följa med ut och jaga.

Det blir mycket lek under jakten och jag som oftast går med Sixten som är 9 år har inte med mig bössan när han är med. Ida som är 12 år går oftast med sin pappa och han har alltid bössan med sig. Min sambo undviker dock oftast att skjuta när dottern går med honom. Båda barnen har däremot varit med på vildsvinsjakt och på nära avstånd sett sin pappa fälla ett vildsvin.

Ingen av barnen har någonsin uttryckt någon förfäran utan de ser allt som en naturlig del av deras liv.

Vi har högt säkerhetstänk när barnen är med på jakt. Det är deras upplevelsen i skogen och hundens arbete vid själva jakten som är viktig.  Sixten klättrar ofta i träd eller så letar vi efter mossa eller horn som djur har fällt naturligt.

Vi har till och med varit med i Svensk Jakt där jaktledaren berättade om dagen då min sambo sköt ett vildsvin med familjen som åskådare - klicka på bilden nedan så kommer du till reportaget.