Kustleden ut till Styvnäset

9 km - del 3 - Tyresta Nationalpark

Kustleden 

vandring ut till styvnäset

Längd: 9 km T/R (sista delen av min vandring på Kustleden)
Svårighet: Medel
Start och mål: Parkeringen vid Åva

Idag var det dags att vandra sista biten på Kustleden. Solen sken men vinden var fortfarande kall men de drygt 9 km gjorde att vi höll värmen ändå.

 Vi parkerade bilen vid Fiskfallet/Åva och följde markeringarna ut mot styvnäset.
vi passerade den gamla campingplatsen i Åvaviken. Ännu fanns det inga campare här. Vid närmare eftertanke är det inte så konstigt eftersom värmen inte kommit hit ännu och det är utedass och bad i havet som gäller.

Denna bit av kustleden följer stranden en bra bit ut mot Styvnäset. Strax efter Strömsudden vänder leden in över fältet och över ån och strax därefter är vi framme vid Styvnäset.

Vi passerade huset vid Styvnäset och följde stigen bakom huset ut mot eldplatsen vid vattnet.
Här åt vi vår medhavda lunch. Det blåste och vinden gjorde att det kändes gott att tända en eld.
Vedlåren var nästan tom så det blev till att leda grenar på marken för att kunna tända elden.
Vi tänkte gå en alternativ väg tillbaka och det funkade fint till att börja med. Men vips så var stigen borta och ett nybyggt hus hade kapat stigen rakt av.

Vi letade ett bra tag efter stigen på andra sidan husets marker men det var förgäves. Vi fick leta oss tillbaka mot vattnet igen för att på så sätt hitta stigen vi följt tidigare under dagen.
Utsikten ut mot vattnet är mäktig när man står på klipporna och tittar ut. Terrängen är rätt kupperad och det gäller att hålla tungan rätt i mun när man balanserar på klipporna.
Detta är en fin led som vi varmt kan rekommendera.