Älgjakt i Rosersberg

27 januari 2018

Älgjakt i Rosersberg


27 januari 2018 - dags för älgjakt

Lördag morgon och ändå ringer väckarklockan redan 06:00. Efter en hel jaktsäsong är det inte utan än att man längtar efter en sovmorgon igen. Men, idag blir det inget av med det. Idag är det nämligen dags för älgjakt med min sambo och hans jaktlag i Rosersberg. Vi äter en snabb frukost och packar våra väskor och plockar fram gevären och alla annan utrustning man behöver när man ska jaga.

Min Tikka T3 Hunter 308

Jag tar fram min Tikka T3 Hunter 308 som går under namnet Stella.  Detta är ett kulvapen jag är väldigt nöjd med. Bössan är damstorlek och jag har köpt den av en väninna som aldrig ens sköt in bössan innan jag tog över den. Att hon heter just Stella beror på att det var det namn som hade namnsdag den 15 augusti när jag sköt in henne för första gången. 

Vi stoppar in hundarna och alla saker i bilen och åker iväg mot Tallmilan i Rosersberg där jaktlaget ska träffas.

Idag är det två såtar som ska hinnas med

Vid dagens första såt får jag och Fredrik passen bredvid varandra. Älgtornen vetter ut mot en åker och det är bra sikt åt båda hållen. Det är kallt och ryker ur munnen när jag laddar bössan. Fredrik sitter i tornet till höger om mig men honom ser jag inte för träden som skymmer min högersida. Däremot ser jag mannen med sin dotter som sitter i tornet till vänster om oss.

Hundföraren meddelar att jakten är igång och spänningen ökar något. Idag ägnar vi oss åt Ledhundsjakt. Detta är en jaktform som skiljer sig från löshundsjakt genom att hunden hela tiden är i band. Hundföraren och hunden går mot vinden. När hunden känner vittring av en älg markerar den det och leder hundföraren till älgen. Idag har passkyttar placeras ut vid lämpliga torn eftersom det är vanligt att älgen stöts ut ur såten av hundföraren under dennes försök att komma nära älgen.

Precis nedanför mitt torn har en älg under morgonen eller natten så lämpligt ställt sig och bajsat. Det är nästan som om älgen lutat sig med tornet som stöd och släppt sin bomb. Det känns verkligen att här kommer det inte att dyka upp någon älg idag inte. De har redan varit här!

Efter lunch är det dags för såt nummer två

Även denna gång får jag och min sambo Fredrik jakttornen bredvid varandra. De tornen ligger nästan ända framme vid Sigtuna och Fredrik har tornet norr om mig.

Det är lite varmare nu och Fredrik och jag har bestämt att vi är bara med på jakten fram till 13:00. Vi har mina bonusbarn denna helgen och Fredriks pappa är hemma hos oss och passar dem.

Tiden sniglar sig fram. Jag tänker att jag är nog ingen älgjägare egentligen. Det händer inget, tar jätte lång tid och man fryser hela tiden. Jag gillar nog rådjursjakten bättre. Det är en snabb jakt och man hör taxens skall under hela jakten. 

Jag fixar en kopp med varm äpple och kaneldryck och njuter av solen som faktiskt värmer lite. Tittar på klockan och tänker att om 15 minuter måste vi åka hem. 

Då smäller det ett skott från tornet där min sambo står!

Fredrik meddelar i radion att han skjutit en kalv. En ko med två kalvar hade observerats tidigare under dagen och vi visste att de var på väg åt vårt håll. Ena kalven ligger nu och Fredrik får order om att inte gå fram till kalven förrän hunden hittat djuret.

Det sänds massa grattisönskningar över radion och jaktledaren avbryter jakten. Jag som är 100 meter från min sambo klättrar ner från mitt torn och promenerar bort till honom. Fredrik pekar och visar i vilken riktning djuret ligger och jag skymtar kalven mellan träden. 

Hunden med hundförare kommer fram till kalven och resten av jaktlaget kan då också komma fram för att titta och gratulera.

Först måste den obligatoriska jaktbilden tas

Att sota ur en älg

Att sota ur en älg är inte det lättaste. Som tur har vi vännen och proffset Perra i vårt jaktlag. Han hjälper min sambo. Det är bäst så, man vill ju inte att något kött ska bli förstört. Perra är verkligen ett proffs och det syns att han gjort detta väldigt många gånger.

Min sambo har fällt båda tilldelade älgar

En jätte fin dag i skogen med strålande sol även om det var kallt. Det fick bli ett varmt bad när vi kom hem och min sambo är lycklig eftersom det är han som fällt båda älgarna jaktlaget i Rosersberg blivit tilldelade denna jaktsäsong.