Pieljekaise Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Pieljekaise Nationalpark

Jag besökte Pieljekaise Nationalpark sommaren 2015. Tyvärr har jag inte så många bilder från mitt besök eftersom jag och mitt ex separerade strax efter och han har alla bilder.

Det finns två markerade leder genom nationalparken, Kungsleden och Jäckvik. Jag vandrade på Kungsleden när jag besökte nationalparken.

  • Kungsleden mellan Jäckvik och Adolfström (27 kilometer)
  • Jäckvik till Viejenäs, sydöst om Kungsleden (22 kilometer)

Området är relativt lättvandrat och de örtrika fjällbjörkskogarna är väl värda att uppleva.

Hitta hit

Pieljekaise nationalpark ligger i Arjeplogsfjällen, mellan Jäkkvik och Adolfström. Nationalparken tillhör Arjeplogs kommun i Norrbottens län.

Från Arjeplog samhälle är det 60 kilometer längs väg 95 - Silvervägen - till Jäkkvik, en resa på ca. 50 minuter. En bra startpunkt för besök i Pieljekaise. Där kommer Kungsleden norrifrån och leder vidare söderut, genom Pieljekaise.

Pieljekaise är lätt att nå via Kungsleden från Jäkkvik i norr (6 kilometer) eller från Adolfström i söder (9 kilometer). Det finns ett vindskydd och en övernattningsstuga längs Kungsleden.

Från Viejenäs i söder går en markerad sommarled in i Pieljekaise. Den ansluter till Kungsleden några kilometer söder om Jäckvik. Längs leden finns ett vindskydd. Lederna i Pieljekaise är inte anpassade eller iordningställda på något sätt, det finns både höjdskillnader och ojämnheter.

Tre kilometer från Jäckvik, nära nationalparksgränsen, finns en öppen raststuga med kamin.

Längre in i nationalparken, längs Kungsleden, ligger Pieljekaisestugan med två rum. Ett är alltid öppen som raststuga för dagsbesök. Det andra rummet är ett låst fyrbäddsrum som du kan låna nyckel till från affärerna i Jäckvik (Jäckviks livs) eller Adolfström (Handelsboden), ring före.