Norra Kvill Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Norra Kvill Nationalpark


Läge: Norra Småland. Norr om Vimmerby i närheten av Katthult.
Vandringar: Det finns 6 km kilometer vandringsleder i nationalparken

Mitt besök i parken 2020

Jag, Amanda, Micke, Ida och Sixten besökte Norra Kvills Nationalpark i juli 2020 på väg hem från ett besök i Skåne. Det var egentligen av en slump vi passerade och eftersom barnen också vill samla på nationalparker så svängde vi snabbt in när vi såg skylten från vägen. Vi skulle ändå äta lunch så det blev ett per perfekt stopp för mat vid den fina parkeringen. Vi gick ingen av slingorna eftersom det regnade och vi hade åkte ifrån våra regnkläder.

Om du vill se mer bilder från slingorna/vandring i parken så bläddra längre ner till mitt besök i parken 2015.

Längre ner på den här sidan hittar du karta/broschyr över nationalparken som går att ladda ner


Mitt besök i parken 2015

Jag åkte från Stora Mosse nationalpark till Norra Kvill och fick skynda oss innan det blev mörkt. Eftersom snön föll mer nu var det rätt svårt för oss att ta oss genom Smålands djupa skogar. Vi insåg att vi hade "fel bil". Vår lilla cab är inte gjord för skogskörning i 10-15 cm nysnö.
Vi passerade Astrid Lindgren land och Emil i Lönneberga land innan vi på småvägar hittade fram till Norra Kvill Nationalpark.
När vi startade från Stora Mosse var det ingen snö alls. När vi kom fram till Norra Kvill var det massor av snö ett par timmar senare.

En fin skylt som en ingång till nationalparken och en brant backe rätt upp i urskogen.
Norra Kvill är något så ovanligt som en välbevarad gammelskog på sydsvenska höglandet. Här finns gott om omkullfallna träd, väldiga mossbeklädda stenblock och trolska små tjärnar.
Genom parken går också en bäck som kastar sig ner genom en svårtillgänglig ravin. Här trivs ädellövträd och växter som är ovanliga i denna del av länet, t ex dvärghäxört och missne.
När vi kom upp på höjden kom vi fram till Stora Idgölen som vi gick runt och skyndade på så att vi hann innan mörkret faller. På sommaren finns här mycket näckrosor men nu var den isbetäckt. Längre bort ligger även Lilla Idgölen

Runt vi gick och kom så småningom tillbaka till gå och tog backen ner mot ingången av Norra Kvill Nationalpark.
Vi kom fram till bilen i kolmörker och for iväg hemåt. Tur att någon har uppfunnit pannlampor!

Broschyr om Norra Kvill Nationalpark