Björnlandets Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

I Åsele lappmark ligger Björnlandet, väster om Umeå

I nationalparken finns två övernattningskojor: Angsjökojan och Svärmorskojan. Här kan du övernatta gratis. I båda kojorna finns två våningssängar med plats för sex personer med filtar och kuddar. Det finns två extra madrasser och ytterligare golvutrymme. Annars är kojorna mycket enkelt utrustade. Det finns stekpanna, kaffekittel och någon enkel gryta samt ljusstakar. Ta med egna ljus och tändstickor. Städa efter dig och ta med allt skräp hem. Det går inte att boka kojorna eller sängplatserna. Är det fullt i kojan förväntas gästerna bjuda in nya besökare och lämna plats åtminstone på golvet. Efter en natt har nya besökare förtur.

Vatten i sjöar och bäckar är humusfärgat men fullt drickbart. Du kan också ta med dricksvatten från kallkällan i entré Angsjö eller smälta snö på vintern.

Angsjökojan - Kojan ligger vackert vid Angsjöns kant. Följ röd led motsols runt sjön så är det bara en dryg kilometer till kojan från entré Angsjö.

Svärmorskojan - Välkommen till en mycket vacker plats i nationalparken. Kojan ligger vid Svärmorstjärn efter gröna leden.

Mitt och Fredriks besök i nationalparken sommaren 2021 - Entré Häggsjö

Allmän väg går fram till entréen där servicehus med tillgängligt dass finns. Vid rastplatsen finns möjlighet att elda och en kort träramp leder fram till information om leder och parken. 

Vi vandrade en bit in i nationalparken, Rönnlandsrundan längs med bäcken. Hela rundan är 4 km lång. Detta är ingen pampig entré som Angsjö. Kräver man mer pompa och finare anläggning så rekommenderar jag att man åker dit. Fördelen med entré Häggsjö är att du får vara relativt ostörd. Den dagen vi var där stod det endast en till bil på parkeringen.

Efter vårt besökt åkte vi vidare till Åsele för att handla kvällsmat. Vi hittade en jättefin lägerplats längs med Ångermanälven. Vi åt kvällsmat och fiskade. Jag fick 6 aborrar och en Id. Ja jag visste inte ens att det fanns något som hette Id. Tur Fredrik är med. Han är familjens storfiskare.  


Mitt besök i nationalparken 2015 - Entré Angsjö

Jag besökte Björnlandets Nationalpark 2015 och gick in via entré Angsjö. Vid mitt besök höll de för fullt på att rusta upp nationalparken och bygga den tillgänglighets anpassade rampen. Vid sjön stod då ett fint vindskydd.

Jag vandrade leden som går upp på Björnberget från entrén vid Angsjön. Det är cirka 2,5 kilometer upp till toppen och där fick vi vidsträckt utsikt ut över Björnlandets Nationalpark. Detta är ett klassiskt besöksmål i Björnlandet. Längst upp finns en fin utsiktsplats med sittbänkar.

Här kan du ladda ner en pdf karta till Björnlandets Nationalpark

Bilder från mitt och Fredriks besök 2021

Bilder från mitt besök 2015