Muddus Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Vårt besök i Nationalparken juli 2023

Den här gången hade vi tänkt gå fram till den fina kanjonen som finns i nationalparken. Peppen var stor och vi skumpade fram på den rätt dåliga grusvägen. Döm om vår förvåning när vi kom fram och det stod en stor skylt att inga hundar var tillåtna i nationaparken, utom på rallarleden som snuddar nationalparken i norr. 1/1 - 30/4 får man ha med sig hund i hela nationalparken men det hjälpte ju inte oss just nu. 

Just den här informationen att inga hundar är tillåtna i nationalparken framgår rätt dåligt på den officiella sidan för alla nationalparker. Man måste gå in på länstyrelsens sida för att kunna läsa information om just det och det hade vi inte gjort. 

Nåja, vi fikade och tog lite bilder vid entrén. Fredrik var jättebesviken eftersom det ändå är 1 mil på bumpig grusväg för att ta sig in i nationalparken och vi hade sett fram emot en lång fin vandring med hundarna. Äntligen skulle de få lite längre rastning.  Jag har ju besökt den tidigare men blev också besviken. Eftersom jag inte hade egna hundar 2014 så var detta inget jag ens reflekterade över då.

Efter fika fortsatte vi till Arvidsjaur där Fredrik spenderat många somrar hos sin mamma från tonår till för 15 år sedan.

Muddus Nationalpark

Jag har besökt Muddus Nationalpark sommaren 2015 och sommaren 2023. 

2015 besökte jag nationalparken via den Östra entrén, tyvärr har jag inga bilder från den vandringen. 

2023 besökte jag och Fredrik nationalparken via entrén vid Skájdde.

Det finns tre entréer till Muddus / Muttos nationalpark.

Entrén vid Skájdde når du från väg E45 vid Liggádammen mellan Jokkmokk och Porjus. Vägen börjar plogas under mars månad. Under förfallstiden underhålls den inte. I Skájdde finns en bilparkering och därifrån går en spångad led i en slinga genom parkens södra delar.

Vid Skájdde finns en ny tillgänglighetsanpassad nationalparksentré. Här finns det  informationsplatser, eldstäder, toaletter, spänger och ramper.

Östra Muttos når du via Sárggavárre och Urtimjaur/Urdávrre som ligger längs vägen till Miessávrre/Messaure. Sárggavárre och Urtimjaur är plogade hela året.

Bilder från mitt besök juli 2023