Blå Jungfrun Nationalpark

30 nationalparker i Sverige

Blå Jungfrun Nationalpark

Inrättad: 1926, utvidgad 1988.
Areal: 198 hektar, varav 132 hektar vatten.
Läge: utanför Öland mitt i norra Kalmarsund i Oskarshamns kommun, Kalmar län.
Högsta punkt: 86 möh

Vi besökte Blå Jungfrun 7/8 2014 och vandrade den vitmarkerade vandringsleden runt ön (se bild över ön här nedan eller ladda ner kartan som en pdf).

 Att besöka ön behöver planering eftersom det måste vara väldigt bra väder för att båten från Oskarshamn ska gå till ön. Vid vårt andra försök lyckades vi äntligen komma med båten till ön. Två dagar innan turerna slutade gå för sommaren.

Vårt första försök att nå ön slutade mycket snopet. Vi hade kört bil tillsammans med våra två yngsta ungdomar från Stockholm till Oskarshamn. Övernattade i tält utanför Västervik när vi på morgonen fick ett sms att båtturen var inställd.

Snopna fick vi vända hemåt med Amanda och Jesper. Extra tråkigt när vi äntligen hade fått med oss båda två och de såg fram emot utflykten. Nu lär det nog dröja innan de vill hänga med igen.....
Under den bemannade säsongen möts båten varje dag av två guider som berättar om ön och vad man bör tänka på under sin vandring. När vi besökte ön la båten till i Sikhamn.

Sevärdheter: Öns jämna släta berghällar, grottorna, lummig örtrik ädellövskog och utsikten från öns högsta punkt.

Färdtips: Dagsturer kan vid lugnt väder göras med reguljär båttrafik från Oskarshamn på fastlandet eller Byxelkrok på Öland. En markerad stig leder runt öns västra sida och upp på toppen

Om Blå Jungfrun
Blå jungfrun är en isolerad ö med magnifik siluett. Den gråblå granitkupolen reser sig 86 meter över havet i Kalmarsund. Dess utseende har bidragit till att Blå Jungfrun blivit sagornas och folktrons Blåkulla.
Blå Jungfrun består av rödlätta, kala, ispolerade klippor av granit och stora blockmarker. Klipporna är behagligt släta och jämna, och mycket vackra. Ön är bara drygt en kilometer i diameter, men uppvisar trots det skarpa kontraster.
Den norra delen domineras av hällmarker med klyftor och sänkor. På den södra sidan är ön lägre och flackare och beväxt med lummig lövskog. På Linnés tid krävdes yxa för att komma igenom denna skog, som då var helt igenväxt med slingrande murgröna. Blå Jungfrun har troligen aldrig haft någon bofast befolkning.

Nationalparken är mycket otillgänglig med stora nivåskillnader från samtliga entréer. Spänger och ledstänger finns iordningställda. Lederna är markerade i terrängen i vitt.
Att bada på Blå Jungfrun är fantastiskt men var noga med att följa instruktionerna från parkvakterna när det gäller svallvågorna från Gotlandsfärjan. Svallen kan komma plötsligt och varierar i kraft beroende på vindriktning.

Länk till Solkustturer som bedriver turer till ön
https://www.solkustturer.se/se/