Olandsån i Uppland

Paddla i Uppland

Olandsån - 52 km

Start: Alunda, Mål: Ledsundet/Forsmark, Betyg 4, paddlas i högvatten

Från-Till: Alunda-Gimo-Hökhuvud-Ledsundet = 52 km (2 dagars tur), Lyft: 4 lyft st, Å-bredd: 5-25 m

Från-Till: Start vid Hökhuvuds kyrka där det inte är några svårigheter att parkera till Ledsundet = 30 km (1 dagars tur)

Kristi Himmelfärdshelgen paddlade jag Olandsån i Roslagen mellan Alunda och Forsmark

Olandsån var förut en viktig transportled som befors med pråmar ända nerifrån Knutby ut till havet och så sent som till 1850-talet kunde kustfartyg stäva ända upp till Gimo. Vissa avsnitt av ån är grävda och breddade och åns bredd förleder ofta paddlaren att tro att den är djupare än vad den är.

Vi startade vår paddeltur fredag kväll. Vi paddlade endast en kort sträcka och tältade på kanten av en åker innan Stamsjön.

När vi kom fram till Stamsjön (första lilla sjön där fågeltornet passeras) så var den så full av vassa att vi fick trycka oss igenom. Det gick bra. Jag, som satt längst fram, fick hacka med paddeln och fösa undan vassen samtidigt som den som satt bak fick paddla på och trycka ifrån mot den vass vi passerat. Tog lite tid men var inte jätte jobbigt.

Som kanotled kommer Olandsån mest till sin rätt tidigt på våren vid högvatten. På sommaren försämras framkomligheten med flera steniga grunda skval.

Från Alunda är det här en 2-3 dagars tur, men om du vill undgå ev lyft förbi fördämningar och stenskravel går det bra att starta från Hökhuvud. Det blir då en lagom dagstur med mer skog och mindre bebyggelse genom vacker Roslagsnatur.