Hälsinglands Tak

25 toppar i Sverige - Sveriges Tak

Hälsinglands Tak

Garpkölen 670 möh

Hälsingland: Garpkölen - 670 m
Plats: Sydost om Sveg
Position: N 61°53,779' E 14°48,446'
Höjd över havet: 670 m
Klassificering: Class 1 (Vad är detta?)
Avstånd: ca. 3,0 km tur och retur
Höjdskillnad: ca. 150 m


Köranvisning:

Kör söderut från Sveg på riksväg 45. Sväng vänster, österut, i Fågelsjö, i nordöstra Dalarna, ca. 38 km söder om Sveg. Följ den mindre vägen över bron över Voxnan till Rullbo på gränsen till Hälsingland. Det är ungefär 10 km från Rv 45. I Rullbo tas vänster, norrut, in på en mindre väg, här är det skyltat mot Ängersjö och Djupsjöberg. Följ denna i väg i ca 4.4 km, håll snett vänster (rakt fram) och kom till en bro vid 5.1 km. Trevägskorsning vid 11.2 km, tag vänster och passera efter 13.7 km en röd jaktstuga på vänster hand. Ta höger efter 15.7 km och fortsätt till vägens slut (16.9 km). Vänd och kör tillbaka ca 0.3 km, parkera vid ficka längs vägen.

Led:

Från bilen leta efter körspår från skogsmaskin i skogen och följ dessa åt sydöst. En bit in i skogen stöter man på mera väldefinierade körspår, välj något som i huvudsak går uppåt och österut. Efter ett tag kommer man upp på den lilla platån, ovanför R:et i Granåsen i kartan. Från denna platå gå söderut mot toppen, inte utsatt i kartan, men ligger strax norr om Ö:et i Ängersjö församling. Toppen är platt och det finns ingen väldefinierad högsta punkt. Ett triangelmärke skall finnas på en annan topp, 1 km söder om Garpkölen.

Mitt besök vid toppen var en varm sommardag. Vi parkerade nästan längst in på den lilla grusvägen. Högst upp på toppen la vi ut en geocache. En hyfsad lätt topp att bestiga om det inte var för den otillgängliga terrängen.