Broströmmen - Roslagen

Paddla i Uppland

Broströmmen - 17 km

17 km, Lätt paddling, Betyg 3, 1 dag, paddlas på våren vid högvatten
Start: Brölunda, Mål: Norrtälje.

Broströmmen ligger i Roslagen några mil norr om Norrtälje

Jag bestämde mig för att ta en bil och sedan inleda hela paddelturen med att åka buss. Jag körde först canadensaren till Brölunda. Där fick den vänta under tiden jag körde bilen tillbaka till Norrtälje för att där åka buss tillbaka till Galltorp. Väl framme i Galltorp var det ungefär 1 km vandring tilbaka till canadensaren.

Paddelfärden tog mig rätt snart ut i Brosjön som vi paddlade till änden. I änden av Brosjön blev stopp av igenväxta vass. Vi fick ta upp båten och gick med den på hjul till Roslagsbro kyrka där vi lade i den igen. Här passerar även Roslagsleden.

Vid Roslagsbro Kyrka börjar en fin åpaddling fram till Nodstasjön och Gillfjärden och vidare på Broströmmen ut i havet på Norrtäljeviken och in i Norrtälje.

 För att slippa lyftet kan man ju börja vid Roslagsbro kyrka. Det blir en lite kortare paddling då. Någon gång kanske de rensar änden av Brosjön så man kan paddla vidare där.

Info om paddelleden

Start: Ca 70 km NV om Stockholm, N om Norrtälje vid Brosjön. Brosjön-Grillfjärden-Norrtäljeviken-Norrtälje Å-bredd: ca 5-10 m. Vid högvatten (se nedan) är det här en lätt tur utan lyft. Men det är en fördel om man läser kartan noggrant. Brosjön håller så sakta på att växa igen och mängder med hög vass skymmer sikten och gör det lätt att komma fel. Som tur är finns en hög telemast öster om sjön som underlättar navigeringen. Vårt första försök att betvinga Broströmmen slutade redan vid Roslags-Bro, där den startar sitt lopp mot Norrtäljeviken. Det var lågvatten och trots att ån är 5-10 m bred var den på långa sträckor inte en decimetern djup. Under högvattenperioden på våren är Broströmmen däremot lättpaddlad. Den enda svårigheten är möjligen dikespaddlingen från startplatsen ut i Brosjön. Roslags-Bro är alternativ startpunkt.