(11) Sandviken - Grisslehamn

20 km - Roslagsleden

Etapp 10 

Sandviken - Grisslehamn

20 km

Betyg 4+ (hade det funnits ordninggjorda rastplatser så hade den fått betyg 5)
Den 9 oktober 2010 vandrade vi sista sträckan på Roslagsleden, Sandviken till Grisslemhamn. En sträcka på 20 km.

Nu har vi vandrat klart hela Roslagsleden, från Danderyd till Grisslehamn. Vissa etapper har vandrats med övernattningar men de flesta har vi genomfört som dagsetapper. Tur äv nog det, för det är inte gott om lägerplatser längs den nya dragningen av leden från Norrtälje till Grisslehamn.

Vi har bara passerat ett vindskydd längs den nya sträckan och vi har bara hittat några få ställen där man kan tälta. Det är som om de ansvariga för leden tror att alla som vanrar den nya sträckan vill sova på Bed and Breakfast eller campingar. Inget av det är något för oss. Vi gillar att sova vid vindskydd, vid sjöar, mitt i skogen och framför allt utan en massa annat folk runt om kring. Dock finns det ett par fina pärlor och tältställen längs med sista sträckan av Roslagsleden.

Sista sträckan på Roslagsleden (eller första om man väljer att vandra mot Stockholm) är jätte vacker. En jätte fin sträcka som är väl värd att vandra. Litet krux i hela vandringen är att det är dåligt med kollektivtrafik. Vi har tur och har bekanta runt Grisslehamn som kunnat ställa upp och köra oss till etappstarterna (vår egen bil har stått parkerad vi etappslutet). En gång har vi tagit taxi andra gånger har vi gått extra kilometrar för att komma till en busshållplats. Allt funkar, man får bara ha lite fantasi.

Vid sandviken finns den fin sandstrand men tyvärr är campingen bara öppen under sommarmånaderna. Vet inte riktigt hur de som dragit leden tänkt sig att vandrare skall kunna övernatta om de vandrar på senhöst, vinter eller tidig vår. Man får väl slå upp tältet på campingen ändå. Kommer det någon som vill ha betalt så gör det......

Någon kilometer efter Sandviken kommer man till Gamla Grisslehamn. Här bor våra bekanta. I juni varje år arrangeras Postrodden, en folkfest, till minne av de som omkom vid postrodden mellan Grisslehamn och Ekerö på Åland.

Leden slingrar sig mellan de olika sommarsamhällena och efter Melbyhamn kommer man fram till ett val. Man kan välja den lätta vägen, längs med grusvägen, eller så kan man välja den lite mer konditionskrävande vägen, ut mot havet och klättring på klipporna. Vi valde den mer krävande. Gör det! Så vackert! Här finns också en av de finaste lägerplatserna längs med leden.
Vid skottviken finns en fin sandstrand. Här tog vi en välbehövlig paus innan det var dags att gå vidare.

Innan leden kommer in till Grisslehamn passerar vi Albert Engströms skrivarstuga. Så fint den ligger längst ut på klipporna med utsikt över Ålandshav. Man kan riktigt föreställa sig hur han satt här och skrev sina verk. Ateljén är vitmålad mot havet och röd mot land, precis som ett sjömärke. Vi passerar också Albert Engströmmuseet innan vi kommer in i Grisslehamn.

På vår väg in i Grisslehamn lyser solen vackert i skymningen på Grisslehamns Havsbad. Oj vad vi skulle vilja sova över här.