Börja paddla kanot, är det svårt?

Paddla kanot i Sverige - Paddla kajak i Sverige

Paddla kanot, är det svårt?

Nej inte alls.

Lär dig styra och ha rätt paddelteknik.

 Man byter inte paddelsida hela tiden. Det går lätt att se vem som är proffs eller inte. Bäst är om man lär sig att det är den längst bak som styr. Den längst fram hjälper till ibland att styra vid snäva svängningar eller pareringar i forsar eller snäva åar. I övrigt paddlar den bara på vid samma sida hela tiden.

Vad har man på fötterna?

Jag har bara foppatofflor när jag paddlar kanot. Man vill snabbt kunna hoppa ur kanoten om man fastnar på en gren eller sten i en fors eller när man ska gå i land. Att "fibbla" med byte av skor kommer du att upptäcka är helt onödigt. Vid kallare väder, som vår och höst, har vi gummistövlar. Alternativt barfota men det finns vassa stenar ibland.

Häng med, var beredd, hoppa ur

Var beredd att hoppa av om du fastnar på en sten eller trädstam. Ibland ligger ett träd tvärs över ån när man ska paddla. Då måste först den längst fram av och ställa sig på trädet och sen dra förbi kanoten, sen är den längst baks tur att göra samma manöver.

Kanotvagn

Att investera i en kanotvagn är guld värt. Då behöver dina prylar inte ens lämna kanoten vid landtransporter. Och en del landtransporter blir det. Många kanotleder kräver att du lyfter förbi dammar eller när du ska vidare till nästa sjö.

En billig kanotvagn, med spännrem runt för att hålla allt på plats, har vi själva köpt på Jula (500,-).

Hur håller man sin packning torr när man paddlar?

Ikea-kasse funkar alltid

Jag säger bara, IKEA-kasse! Det är en av de billigaste och bästa förvaringar man kan hitta. Man stoppar ner allt man behöver i påsen, knyter ihop och ställer ner allt i kanoten. Det blir enkelt att bära allt i och ur kanoten vid rast och lägerplats. Dock håller det inte dina prylar torra om du skulle råka välta.  

Packsäck av nylon som man rullar ihop öppningen 

Vi har en gul, stor packsäck av nylon, där man kan rulla ihop öppningen. Iden här säcken har vi alltid  sovsäckar, liggunderlag och tältet. Dvs. det viktigaste som absolut inte får bli blött.

Vår gula säck är en rejäl säck där man rullar ihop öppningen och stänger med plastspännen. Det finns mängder av storlekar från 3 - 90 liter. Vår är på 90 liter.  

Packtunnor

Vi har även en stor blå packtunna där vi oftast förvarar vår mat. Vår tunna är helt tät och har ett stålband runt som fixerar locket. Tunnan har två handtag som gör det lätt att lyfta den i och ur vår kanot. 

Läs mer om de paddlingar jag gjort här:

https://www.vandringstjejen.se/paddla-canadensare/