Dovra Sjöar - Bergslagen

Vandra i Sverige

Dovra Sjöar

31000 besökare varje månad helt gratis! - stötta vandringstjejen.se - swisha bidrag 0709197185


Dovra Sjöar 20 Juli 2012

Längd: 11 km
Svårighet: Kuperad terräng, bitvis mycket kuperad.
Betyg: 4
Mycket fint vindskydd mellan norra och södra sjön.

 Dovra Sjöar som ligger vid Östansjö (Hallsberg).

Efter ett par dagar i vår sommarstuga började vi och en av våra söner bli rätt rastlösa. Vi tittade igenom vandringsutbudet i länet och bestämde oss för att åka till Dovra Sjöar som ligger vid Östansjö (Hallsberg).
Parkeringen till vandringsleden runt Dovra Sjöar är väldigt fint iordninggjord med eldstad och raststuga.Avståndet från parkeringen till starten vid norra sjön är 1,5 km, alltså fram och åter 3 km + sträckan runt alla tre sjöarna 6,5 km. Vi mätte ut hela sträckan runt alla sjöarna till 11 km med hjälp av Runkeeper.Tre långsmala sjöar ligger här i en djup sprickdal i urberget. Sjöarna är till stor del omgivna av branta bergväggar och vidsträckta barrskogar. De mest tydliga branterna finns vid Norra sjön.

Efter ungefär 3 km kommer vi fram till ledens fina vindskydd.

Vindsyddet är - som vanligt i Örebro län - utrutstat med såg, yxa och en fin eldstad. Eldstaden är övertäckt vilket är toppen när det regnar.
Eftersom det fortfarande är rätt tidig eftermiddag bestämmer vi oss för att vandra vidare till nästa rastplats som ligger i direkt anslutning till sjön.
Här tänder vi en eld och dricker kaffe, varmchoklad och äter ett par mackor. Även om det är väldigt skönt att sitta kvar runt elden och njuta av utsikten måste vi ge oss iväg. Mörka moln tonar upp på himlen. Rutinerade som vi är har vi naturligtvis GLÖMT regnkläderna i bilen. Vem hade trott att det skulle komma in åska och regn precis den eftermiddag vi bestämde oss för att vandra leden.....
Vi vandrar vidare mot änden av sjöarna för att kunna runda den södra Dovra sjön för att kunna ta oss tillbaka på andra sidan. Det är väldigt kuperad terräng!
Längst ner i södra sjön går elden över en spång. Ännu har det inte börjat regna men nu blåser det rätt kraftigt.
På södra sjöns västra sida finns ännu en rastplats. Vi sitter bara ner en kort stund för nu kommer regnet och åskan. Det regnar massor! Vi tar skydd en stund under ett par täta granar innan vi inser att det inte är lönt att stå kvar här. Torra kläder har vi i bilen så det är bättre att bli våt och vandra på än att stå här och skyla.

 Nu går vi snabbt framåt men passar ändå på att stanna för att äta blåbär. Här, på denna sida sjön finns de i mängder!

Precis i slutet av norra sjön kommer vi fram till nedgången till Dovra Kyrka. Det är brant och halt. Tur att det finns ett kraftigt snöre att hålla sig i.

Legenden om Dovra Kyra är så här:

 Enligt traditionen var det jätten i Dovradalen som bröt loss blocket för att därmed krossa Viby kyrka. Jättarna tålde inte klangen av kyrkklockorna och den nya kristna läran. Därför brukade de med s k jättekast försöka förstöra kyrkornas klockor. Jättens hustru hette Dovra. Hon sörjde över att ha en så vildsint make och hennes strida tårar samlades upp i sprickdalen och bildade de tre sjöarna.

Det sista vi passerar på vår vandring är Fornborgen som ligger norr om norra sjön.
Efter att läst på informationstavlan om fornborgen skyndar vi oss till parkeringen, bilen och torra kläder.