Kallriga Naturreservat Öregrund

Vandra i Sverige - Äventyr med barn - Vandra i Uppland

Kallriga Naturreservat Öregrund

  • Svårighet: Otillgänglig i norr, i söder finns anlagd vandringsled. 
  • Betyg: 5 av 5
  • Längd på vandring: 12 km t/r

Vårt besök i naturreservatet:

Vi besökte Kallriga Naturreservat Påskhelgen (en lördag) i april 2022. De som var med var Helena (mamma), Fredrik (pappa), Sixten (13 år), Ida (16 år), våra två hundar och vår vän Ola. 

Vår plan för dagen av att ta oss längst ut på Lill-Lövren, en lång otillgänglig udde längst upp i norr i naturreservatet för att fiska Havsöring. 

Från parkeringsplatsen är det 6 km vandring ut till udden. Hela vandringen börjar längs med en grusväg i ungefär 3 km. De sista 3 km är i obanad/osnitslad terräng rakt genom skogen med sikte på spetsen på udden. 

Just den dagen vi besökte naturreservatet var vårens första riktigt varma dag vilket innebar att vi gav oss iväg i tjocka jackor men gick tillbaka till vår plåtis på kvällen i enbart tröjor. 

I filmen längst upp kan du se hur vår dag var 

När vi väl kom ut till udden var det redan dags för lunch så Fredrik lånade Olas spritkök och stekte upp varm korv till alla hungriga. Efter det var det dags att fiska havsöring. Vi vandrade tillbaka till bilen och var framme vid den vid 19:00. 

Efter det for vi till en fin ställplats för att tillbringa kvällen/natten i vår plåtis precis vid havet.  Det blev räkor, baguette, vin och påskmust till kvällsmat. Vi njöt av den vackra vårkvällen tillsammans med vår vän Ola innan han for hem för att tillbringa natten hemma. Dagen efter vaknade vi upp till strålande sol. 

Info om Naturreservatet:

Kallriga naturreservat är ett stort och omväxlande område som består av kuststräckan mellan Jungfrufjärden och Kallerö samt Kallrigafjärdens västra delar. Det är en innerskärgårdsmiljö där kusten är väldigt sönderskuren och det finns många grunda fjärdar och vikar. Området ligger strax norr om Öregrund.

På land hittar du strandängar och betesmarker, igenväxande lövängar, vild barrskog och ädla lövträd. Den ständigt pågående landhöjningen gör att det finns många kärr och små sjöar i olika stadier av avsnörning från havet. Stora delar av reservatet är stiglöst land och det är ibland svårt att ta sig fram.

Längst i söder är det mer lättillgängligt. Här finns det markerade stigar, eldstad och ett fågeltorn med god utsikt över Kallrigafjärden. Havsörn är snarare regel än undantag att se här, kanske upptäcker du till och med flera stycken samtidigt.

https://www.lansstyrelsen.se/uppsala/besoksmal/naturreservat/kallriga.html