Blå Spåret 10 km

Nackareservatet - Hellasgården till Tattby station i Saltsjöbaden

Blå Spåret

Betyg 4
GPS koordinater till starten vid Hellasgården:  N 59° 17′ 21″,  E 18° 9′ 35

  • Stor parkeringsplats finns vid Hellasgården.
  • Svårighetsgrad:  Svagt kuperat, delvis starkt kuperat.
  • Markering:  Blå färgmarkering.
  • Start:  Vid fotbollsplanen och tennisbanorna, Hellasgården

Hellasgården -Tattby station (Saltsjöbaden),

  • "Blå spåret "

  • 10 km

  • Vi började med att köra bilen till Tattby Station och tog sedan Spårvagn och buss till Hellasgården.

  • Buss 401 går till Hellasgården från Slussen/Älta.

  • Buss 821 från Nacka Närsjukhus.

Söndagen den 1/12 vandrade vi Blå Spåret i Nacka från Hellasgården till Tattby Station. En skön promenad på 10 km genom härliga skogar och över hällmarker.

Blå spåret tillhör en av landets äldsta vandringsleder med i stort sett oförändrad sträckning sedan början av 20-talet.

Strax efter start i Hellasgården passerade vi en annorlunda offer- eller minnesplats. Någon hade skapat sin egen minneslund och vi stannade till en stund för att beskåda alla namn som man skrivit in på porslinsskärvor.

Vid Äventyrsbanan var det full aktivitet. En skolklass samt föräldrar var på plats och grillade korv samt klättrade omkring högt upp i trädtopparna. Efter en bit passerade vi Tuppstugan som är ett gammalt soldattorp från mitten av 1700-talet. Här serveras det kaffe på söndaggarna.

Väl framme vid Knipträsket var det dags att inta vår adventslunch (julskinka, korv, köttbullar, potatis och rödkål). När är på väg ner mot sjön hör vi någon som ropar:- Är det Tranevingarna som kommer? Jodå, det var vi som kom släntrandes ner mot sjön och fick detta roliga mottagande av Tom och Lasse som själva hade passat på att ta en paus vid sjön. Tom och Lasse berättade att de brukar cykla MTB här på leden och de var inte de enda cyklisterna vi mötte denna dagen. Tom och Lasse - Tack för kakorna och hoppas att det löse sig med er ryggsäck som gav vika precis innan avfärd!

Sista biten innan Tattby Station fick vi tillfälle att prova våra nya pannlampor. Roligt med orientering i mörker och vi är väldigt nöjda med hur bra sikt vi fick i mörkret med pannlamporna. Leden utgår från Hellasgården, följ skyltar och blå markering.

Karta över leden kan du ladda ner nedan.