Rådjursjakt med Upplands-Bro Jaktvårdskrets

okt 2018

2018-10-06

Idag var jag iväg på min första jakt med Upplands-Bro jaktvårdskrets. Området vi skulle jaga på heter Frölunda och är ett nturreservat med tillhörande badplats. Här har jag även vandrat när jag vandrade hela Upplands-Bro leden så det var extra roligt att komma hit och spendera mer tid i detta vackra område.

Vi samlades 08:00 inne i Bro och körde gemesamt till Frölunda naturreservat. Vid dagens jakt var Christer hundförare med sina två hudar Vera och Emma.

I första såten fick jag ett pass väster om badplatsen längs med sjön. Vi som satt längs med sjön horde hundarna men såg aldrig till dem. Precis i slutet av jakten sköts det ett smaldjur i norra änden av såten.

Vid lunch samlades vi vid jaktkojan som ligger på en höjd ovanför badplatsen.

I andra såten fick jag ett pass öster om badplatsen längs med sjön. Pass nummer 9 som du ser i videon här nere. Inte heller här såg eller horde jag hundarna någon gang. De fick inte upp något spar alls vilket kan bero på att det var en strålande fin höstdag och många som ville grilla korv och plocka svamp i skogen.

Förutom att det var väldigt mycket folk vid badplatsen som skulle grilla korv så pågick det även en fisketävling.  När jag stod vid pass nr 9 (se videon nedan) passerade två fiskare mig utan att upptäcka mig. I och för sig har jag camokläder och står helt stilla men ändå. På 5 meter passerade de mig utan att jag blev upptäckt.

Jaktlaget berättade att de ofta blir utskällda av svampplockare och de som rider i området. Jaktvårdskretesen tillhör jägareförbundet och det är på komunens uppdrag man jagar på marken. Med gemensamt visad hänsyn brukar det gå bra att alla vistas samtlidigt i skogen. Ingen jägare skulle avlossa ett skott mot en annan människa. Vi har god koll när vi jagar och innan det avlossas ett skott ska vi ha bedömt om det är ett han- eller hondjur. Om det är en fullvuxen get eller ett smaldjur. Om geten har med sig ett kid osv. Mycket att ta ställning till innan man avlossar ett skott.

Jag hoppas vi alla kan samsas om vår fina och vackra natur på lika villkor.

Om Frölunda naturreservat

Frölunda naturreservat ligger cirka 4,5 kilometer sydväst om Kungsängen. Upplands-Bro kommun sköter och har tillsyn över området.

Reservatet bildades för att bevara ett värdefullt och uppskattat friluftsområde med för Mälaren karaktäristisk natur. Här finns det berg-, klipp- och sandstränder, barr- och lövskogar samt växter och djur som trivs i dessa miljöer.

I Frölunda naturreservat finns det goda möjligheter till bad, fiske, bär- och svampplockning. Det finns en tillgänglighetsanpassad grill, vindskydd samt markerade rid- och strövstigar.

Upplands-Broleden går genom området.

I videon nedan ser du hur det såg ut vid pass 9 som ligger precis nere vid Mälaren