Garphyttans Nationalpark
30 nationalparker i Sverige

Garphyttans Nationalpark

Garphyttans Nationalpark ligger 5 km sydväst om Garphyttans samhälle.

Vi startade i slutet av etapp 11 av Bergslagsleden och gick mot Garhyttans Nationalpark. Amanda var med men hade bestämt sig för att läsa medans vi vandrade iväg.

Vi kom iväg och hamnade nästan genast vid en jättefin rastplats. Vi fick en ordentlig utsikt över hela Närekslätten och detta tack vare ett hygge, som man inte alltid tycker är så roligt, men just denna gång, möjliggjorde utsikten.

Nu närmade vi oss gränsen till Garhyttans Nationalpark. Upp högst upp på berget och där på toppen fanns en fin utsiktplasts och rastplats. Här kunde man elda inne i parken. Neråt bar det genom urskog och ut på ängsmarker med en rik flora. Fina gärdsgårdar och en gammal ek man kunde gå in i.

Efter ängarna var vi framme vid änden av parken där vi hade ställt cykeln som Thomas cyklade iväg med och hämtade bilen och Amanda.

Etapp 11 på Bergslagsleden fortsatte en bit till men det får vi ta en annan gång

Hitta hit

Nationalparken ligger 5 km sydväst om Garphyttans samhälle. Inga busslinjer passerar parken, så bil är det bästa sättet att ta sig till parken.

Karta över Garphyttans nationalpark. Karta: Liberkartor

Vägvisning från bilväg finns från Lekhyttan, Lanna och Garphyttan. Vandringsleden Bergslagsleden, etapp 11 mellan Suttarboda och Leken, passerar genom nordvästra delen av parken.

Vägbeskrivning till Garphyttans nationalpark

Från Örebro till Garphyttan, cirka 25 kilometer, cirka 25 minuter. Förstora kartan för en detaljerad vägbeskrivning.

Tältning

Vill du övernatta inom nationalparken kan du tälta i skogen i nara anslutning till parkeringen. Där får du slå upp tält eller vindskydd inom avgränsat område (uppmarkerat med rep). Du får tälta max en natt. Det är även tillåtet att övernatta på marken under bar himmel i hela nationalparken, så länge du inte skadar marken (liksom djur, växter eller svampar).