Hur får man med barnen ut i naturen?

Vandra med barn - Äventyr med barn

Hur får man med barnen ut i naturen?

Här kommer tips, eller rättare sagt en idébank som du kan använda dig av för att få med dina barn ut i naturen. Ibland är tröskeln hög för att ta sig ut och ibland känns det som att ge sig ut i naturen blir ett för stort steg att ta jämfört med en lekplats eller kanske till och med paddan.

Att komma ut i naturen med barnen är inte krångligt.

Tips nr 1 är att inte börja med att göra en jättelång vandring. Det enkla är alltid det som blir det bästa och gör att dagen ute blir en spännande dag.

Upplevelsen kommer när du minst anar det. En pinne blir ett motorcykelstyre och tar barnet iväg över stenar och längs med stigar i skogen. Ibland fångar myrstacken vid första svängen er uppmärksamhet och sedan blir ni kvar där hela dagen för att studera hur myrorna arbetar med sitt hem.

Med hjälp av sång, lekar och mutor går det faktiskt att förflytta sig riktigt långt med ett barn.

Här är en länk till några av alla äventyr vi gjort med våra barn!

Bestig ett berg

Nej det är inte så avancerat som det låter. Alla har en hög kulle nära hemma. Gör dagen till ett äventyr. Rita en karta vart ni ska gå och sedan letar ni er tillsammans fram till toppen av kullen eller "berget" och väl där uppe har ni en picknik och tittar på utsikten.

På bilden här till vänster så besöker vi bland annat Skuleskogens Nationalpark och har gått upp längs med den stig som är markerat med blått upp på Skuleberget. Skuleberget ligger längs med E4 strax innan Örnsköldsvik. Vid naturum finns denna "via ferata" som alla kan gå. Den är spännande för barn och ungdomar att gå upp för eftersom man bitvis behöver använda sig av stegar för att ta sig till nästa nivå. Här är en länk till när vi gick upp för Skuleberget. 

Spela naturbingo

Att spela naturbingo är en perfekt aktivitet när du är ute i skogen med barnen. Jag har tips på ett naturbingo på min webb som du kan ladda ner. Länk till en utskriftsbara pdf hittar du här. Ett naturbingo passar både stora och små barn och ett spännande sätt att upptäcka naturen tillsammans. Är man många ute, kanske ett kalas, kan man dela upp barnen i lag och låta dem tävla mot varandra. Då kan moment med eld, tälja barkbåt och laga mat på stormkök bli ett extra äventyrligt inslag.

Gå en reflexvandring i naturen

Sätt upp reflexer med lagom avstånd och led barnen mot en plats i naturen som är ert mål för kvällen. Lämpligt är en eldplats eller ett vindskydd. Kanske hittar barnen en skatt när ni kommer fram? Ni tänder en eld tillsammans och sedan lagar ni pinnbröd som ni äter varma efter att ni tillagat dem över öppen eld.

Hur man gör pinnbröd hittar du här!

Bygga en koja

Att bygga en koja i skogen är nog alla barns dröm. Varför inte tillsammans uppfylla den. Börja med att lägga nedfallna grenar mot ett träd med en lågt utskjutande gren. Lägg sedan över mindre pinnar. Hittar du nedfallna grenar med mycket barr på skyddar det bra mot vinden och blir också ett bra golv. Viktigt är att tänka på allemansrätten. Kom ihåg att inte skada eller bryta av det som lever.

Prova på att äta torkad mat

Gå till en fin plats i skogen eller parken. Ta med varmt vatten i en termos eller koka vatten på ett stormkök på plats. Torkad mat finns att köpa hos de flesta äventyrsaffärer. Häll på vatten, vänta 10 minuter innan maten är klar. Tillsammans ser ni hur maten långsamt blir klar och kan sedan prata om hur man kan torka mat och hur man kan ha med sig det på längre vandringar som ni kanske planerar att göra när barnet blir lite äldre. På bilden bredvid går vi runt sjön Ravan som ligger hemma hos oss i Sollentuna. Ett nära äventyr hemma! Länk är här

Räkna årsringar på ett träd .... eller snarare stubben som blivit kvar

Att räkna årsringar på ett träd är spännande för barn. Tänk att ett träd kan bli så många år gammalt. Att det fanns här redan när mormor var liten. Prata om hur världen såg ut när trädet var litet och precis börjat växa upp från ett frö.  På bilden här bredvid besöker vi Garphyttans Nationalpark. Här är en länk till det äventyret med barnen.

Besök en höghöjdsbana!

Ett verkligt äventyr för de lite större barnen. Våra tonåringar (13 och 17 år) gillade det skarpt och Sixten sa att den upplevelsen var den bästa dagen i hans liv. Sixten sprang banan ett par gånger helt oberörd medan Ida som ju är lite äldre tyckte att det var lite läskigare i början, även om det också släppte efter ett tag.

Vi besökte Ösjönäs som ligger i Tivedens Nationalpark. Här kan man gå höghöjdsbana, hyra cyklar & kanoter samt stanna över natten för att prova på glamping eller helt enkelt på enligt hotell standard om man hellre gillar det. 

Här är en länk till när vi besökte Ösjönäs i Tiveden!

Bestig ett berg - inte allt långt hemifrån där ni bor!

Att ge sig ut på ett mindre äventyr med sina barn är alltid roligt. Min bonusson Sixten vet att jag bestigit alla toppar i alla landskap i Sverige och ville också prova på att bestiga ett berg. På bilden bredvid begav vi oss till Rosersberg för att bestiga en fornborg från baksidan, där det är lite brantare bestigning upp till toppen. På vägen samlade Sixten vackra pinnar, stenar och blommor. Vi hittade en liten grotta halvvägs upp där det också låg en geochace som vi inspekterade innan vi la tillbaka den igen. Vi hade med en kikare som Sixten fick använda för att spana efter båtar ute på Mälaren. 

Här är en länk till Sixten och min klättring upp på en fornborg i Rosersberg