Jakt

Helena och Fredrik med taxen Norma

Att jaga är ett naturligt sätt att leva för oss. Ingen annan aktivitet ger samma rekreation och naturupplevelser, samtidigt som man känner att man är en del av naturen. 

Eftersom min sambo Fredrik jagar och är med i ett jaktlag nordväst om Stockholm så kommer också jag att ta jägarexamen under 2016/2017.  Att jaga tillsammans blir en unik möjlighet för oss att förena våra två stora intressen, vandring och jakt. En dröm är att få spendera ett halvår i norrland och då endast leva på det vi kan jaga eller odla själva.

I Sverige ingår jakt och viltvård som en integrerad och väsentlig del av naturvården. Jakten är och skall vara ett klokt och långsiktigt nyttjande av den förnyelsebara naturresursen vilt. Viltet (alla däggdjur och fåglar) är i princip fredat och jakt får ske endast i den omfattning och på det sätt som framgår av lagstiftningen. Fredningen gäller också ägg och bon.

Fredrik och jag använder oss av taxen Norma som drevhund vid bockjakt. Norma är född 2014 och uppfödare är Kolmilan. Normas riktiga namn är därav "Kolmilans Norma".

Här nedan kommer jag att lägga ut bilder från våra olika jakter.

Nyårsjakt 1/1 2017


När taxen vägrar sluta jaga och man måste ta på pannlampan 

Nyårshelgen bjöd på lugnt nyårsfirande på landet utanför Uppsala och prioriterades mat och umgänge med goda vänner.

Inga fyrverkerier så långt ögat kunde se och det tror jag våra två hundar var hyfsat glada över.

Inte för att de är så skotträdda precis. Är man stor polishund och liten jakttax så bryr man sig inte så värst mycket om knallar och smällare. ;)

Nyårsdagen ägnades åt rådjursjakt med min sambo, vänner och taxen Norma.

Norma var på jakthumör. Hon drev och plockade upp rådjur efter rådjur. Hon var så himla sugen att hon inte ens kunde sluta jaga när mörkret föll. Vi fick gå och äta kvällsmat innan hon tröttnade. Min sambo var ute ett par gånger och letade efter henne med hjälp av GPS och pannlampa. Tillslut kom de båda tillbaka till huset/bilen.

De är envisa de där taxarna. De har en egen vilja och är inte alls lika villiga att följa regler och order som andra hundar. Att komma när husse tutar i luren funkar inte alltid. Som den här dagen när hjärnan har låst sig på lukten av rådjur och det är nytt år och allt annat härligt ;)

Dock blev inget rådjur skjutit den här dagen. De är väldigt uppmärksamma på ljud och rörelser.

Stå här, sa han mitt hjärta :)

Jodå, det kan jag göra och jag ska försöka vara så tyst jag bara kan. Det är nämligen inte alltid så lätt att vara knäpp tyst en hel dag. I alla fall inte för mig :) :)

Jag hoppas att även du hade en lugn och skön nyår. Nu blickar vi framåt och drömmer om bra jakt och många sköna vandringar.

/Helena Traneving med sambo Fredrik

Uppstart av bockjakten 2016

1 oktober 2016

Idag blev det en tur i skogen med älsklingen (Fredrik) & taxen Norma. Jakt & drev gick mycket bra 😊🐾 Det hela avslutades med lägereld & sen lunch  som bestod av grillad korv.

Övningsjakt med Norma

10 oktober 2016

Det är tidigt på säsongen och ännu så länge håller vi bara på och övningsjagar med Norma. Hon måste få upp längden på drev och sök. Nu har vi (och Fredrik själv) varit ute ett par gånger och hon börjar äntligen få upp runt en timme i drevet. Jag anslöt jaktlaget lagom till lunch och blev bjuden på grillkorv och kaffe.