Skåneleden - Etapp 18

Vandra i Skåne

Skåneleden Etapp 18 Malmö Bulltofta - Torup 15 juli 2012

Längd: 14 km
Start: Bulltofta Motionsanläggning (vatten finns här)
Mål: Torups Friluftsanläggning (Vatten finns här)
Betyg: 3,5

Skåneledens Etapp 18 är 14 km lång och följer till stor del en gammal banvall, numera cykelled och passerar genom ett uppodlat jordbrukslandskap.

Längs etappen finns flera fiskedammar, friluftsanläggningar och museer.

Denna led har Helena "tvingats" cykla en mängd idrottsdagar eftersom barnen som gick på Videdalsskolan ansågs ha för nära till Torup för att få åka buss. Väl framme i Torup skull alla springa orientering. Alla andra skolor i Malmö fick åka buss ut till Bokskogen. Ja, ni kan säkert gissa hur sura barnen som gick på Videdalsskolan var över detta arrangemang.

Vi startar vår vandring vid motionsanläggningen på det gamla flygfältet vid Bulltofta. Helena, som vuxit upp i detta område (Videdal) av Malmö, har reste utomlands två gånger från den gamla flygplatsen.  Flygplatsen lades ner 1972 och ersattes av Sturup. Idag finns den senast byggda passagerarterminalen kvar med kontrolltornet på taket, fd Optimera. Även en del hangarer och ett radartorn finns kvar, men i övrigt har Bulltofta blivit dels bostadsområde med radhus dels företagsområde och dels en parkanläggning med öppna ytor och planterade träd.

Vår början av vandringen går genom villaområdena Kirseberga, Husie och Vannagården innan vi kommer ut på den gamla banvallen som numera är cykelled och vandringsled.

Vi gör en vätskepaus hemma hos Helenas väninna Annika och hennes man Conny innan vi fortsätter vår vandring längs med den gamla banvallen som Skåneleden följer.

Järnvägen mellan Genarp och Malmö trafikerades från 1894 till 1948. Den var bl. a viktig för krittransporter. Det fanns rikligt med krita i marken och bruk anlades i Tullstorp och Sallerup.
Strax kommer vi fram till Södra Sallerupskyrkan. Här tog Helena nattvarden när hon Konfirmerades en gång för länge sedan.

1678 utkämpades en strid på Södra Sallerups kyrkogård. En svensk trupp med 200 dragoner och 40 ryttare hade överrumplats och förskansade sig på kyrkogården. Trots danskarnas överlägsenhet, med upp emot 1000 man, vågade de intestorma platsen. Danskarna bröt upp och svenskarna lyckades sätta sig i säkerhet bakom Malmö vallar.

Vi vandrar vidare i riktning mot Bara och passerar så småningom över den större landsvägen innan vi kommer fram till Spångholmen. Här tar vi lunch.

Sista biten innan vi kommer in vid Torups slott följer leden golfbanan.

Väl framme vid friluftsgården i Torup möter Helenas pappa och syster oss. De har för dagen ställt upp och hämtat oss.

Vi tar en promenad in till vindskyddet där etappen slutar. Här är det mängder med folk. Så är det nästan alltid. Tänk efter en extra gång om du tänker övernatta här. Man är verkligen inte ensam!