Intervju Stiftelsen Skånska Landskap om #allemansvett

Medverkan i Media

I juli 2021 blev jag intervjuad av Stiftelsen Skånska Landskap om #allemansvett och hur man rör sig spårlöst i naturen

Lämna inga spår efter dig. Är det möjligt? Ja, menar Helena Rosquist Traneving, även kallad Vandringstjejen, som tipsar om hur du minimerar ditt avtryck. Då kommer vildmarker att förbli vilda och du får en starkare naturupplevelse.

Många är ute i naturen samtidigt, vilket ökar slitaget. Den gamla regeln om att inte lämna spår efter sig kan upplevas som svår att uppfylla. Helena Rosquist Traneving, som har över 30 års erfarenhet som vandringsguide bakom sig, menar att det är enkelt om du bara översätter "hänsyn i naturen" till handfasta tips. Hon har gjort en lista med 20-talet goda råd.

Här är en länk till hela intervjun: https://www.skanskalandskap.se/uteliv/vandra-sparlost


Här nedan kan du ladda ner hela intervjun som pdf

- Om du flöjer Allemansrättens principer eller naturreservatsregler för det område där du vistas så gör du så liten skada och störning som möjligt. Om alla tar sitt ansvar och alltid strävar efter att lämna så få spår som möjligt, kommer vi kunna bevara vår vackra natur och vildmarkerna kommer förbli vilda. Jag kallar det #allemansvett, säger Helena Traneving, som även gillar att tala i termer om #allemansskyldigheten.

Om Stiftelsen Skånska Landskap

Stiftelsen Skånska Landskap arbetar med friluftsliv för bättre folkhälsa. Stiftelsen tar hand om 19 strövområden med 40 mil markerad vandringsled, mtb-led och ridled. Här kan du vandra, promenera, paddla, cykla, rida eller bara vara. Flera strövområden är tillgänglighetsanpassade. Fulltofta Naturcentrum och Besökscentrum Snogeholm är två "entréer" till naturen med extra service. Friluftsaktiviteter, folkhälsa, naturvård, skogsbruk och ledförvaltning av Skåneleden är andra verksamheter. En stor del av verksamheten finansieras av Region Skåne.